Student på videreutdanning i mat og helse (Kompetanse for kvalitet)

Mat og helse 1, trinn 1-7 (Kompetanse for kvalitet)

Vestfold - Deltid

Mat og helse 1 er et studium for lærere som har lite eller ingen formell utdanning i mat- og helsefaget.

  • Søk opptak fra: 01. Feb 2025
Legg varsel i kalenderen min

Studieinformasjon

  • Studiested: Vestfold
  • Studienivå: Videreutdanning
  • Progresjon: Deltid
  • Oppstart: Høst 2025
  • Studieopplegg: Nett- og samlingsbasert
  • Studiepoeng: 30
  • Kostnader: Studieavgiften dekkes av Utdanningsdirektoratet via stipend- eller vikarordning. Pensumlitteratur, undervisningsmateriell og eventuelle reise- og oppholdsutgifter må deltaker eller skoleeier dekke selv. Semesteravgift kommer i tillegg.
  • Søknadsfrist: 15.04.2025
  • Antall semester: 2
  • Undervisningsspråk: Norsk
  • Antall studieplasser: 20
Vis flere keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Finansieringsordning for lærere i skolen

Jobber du i skolen, kan du søke om vikar- eller stipendordning gjennom Utdanningsdirektoratet. Søknadsperioden er fra 1. februar til 1. mars. Les mer om vikar- og stipendordning fra Utdanningsdirektoratet på udir.no

Du må sende to søknader i 2025:
En søknad til Utdanningsdirektoratet for finansiering, frist 1. mars.
En søknad til USN for opptak på videreutdanningstilbudene våre, frist 15. april.
 

Viktige datoar:
1. februar: Åpner for søking hos USN og UDIR
1. mars: Frist for å søke hos Udir
15. april: Frist for å søke hos USN

Undervisningsdatoer

Undervisningsdager for høsten 2025 kommer 

Undervisningsdager 2024: 

  • 1. samling: Uke 36/37
  • 2. samling: Uke 42/43
  • 3. samling: Uke 46/47

Undervisningsdager 2025: 

  • 4. samling: Uke 3
  • 5. samling: Uke 11/12
  • 6. samling: Uke 19/20

Eksamen: Uke 21

Med forbehold om endringer. 

Hvert semester består av tre samlinger à 2,5 dag. Undervisningsdagene vil være de samme gjennom studieåret, fordelt på én ettermiddag/kveld og to hele dager sammenhengende. Hvilke dager som er satt av til samlinger, samt semesterplan med oversikt over læringsaktivitetene for hele studieåret, blir klart i midten av juni.

I det ene semesteret er ei samling nettbasert for alle studenter. I det andre semesteret får studenter med reisevei over sju timer hver vei, anledning til å velge nettbasert gjennomføring for ei samling. 

I tillegg til samlingene, blir det gjennomført nettbaserte læringsaktiviteter. Til de nettbaserte læringsaktivitetene må studenten ha tilgang på god og stabil internettforbindelse, samt et rom der de kan jobbe uforstyrret. Det er krav om enten eksternt webkamera eller innebygd kamera på nyere pc, samt headset med mikrofon. Innebygde mikrofoner og høyttalere kan ikke brukes.

Hvorfor mat og helse 1?

Studiet vil gi deg fag- og fagdidaktisk mat- og helsekunnskap og -kompetanse for undervisning på trinn 1-7 eller trinn 5-10 i grunnskolen. I tråd med fagfornyelsen tar studiet utgangspunkt i ny overordnet del av læreplanverket og de tre tverrfaglige temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling.

Dette lærer du hos oss

Vi tilbyr studiet for trinn 1-7 eller trinn 5-10. Noe av innholdet er spesifikt for de to gruppene av studenter, men vi omtaler dem her sammen. Det faglige innholdet vil inkludere fagdidaktikk og undervisningsplanlegging for teoretisk og praktisk undervisning, læremiddelkompetanse, progresjon fra 4. til 7. trinn eller fra 5. til 10. trinn.

Vurdering i faget gjennomføres i tråd med ny vurderingsforskrift. Vurderingsformene i studiet er varierte, og vi foreleser og praktiserer vurdering for læring, vurdering som læring og vurdering av læring, med vekt på hvordan vurderingsarbeid kan styre og støtte både studentenes og elevenes læreprosesser, og drøfte hvordan vurdering bidra til både å fremme eller hemme lærelyst. Hvordan faget kan bidra i begynneropplæringen blir vektlagt.

Vi baserer undervisningen vår på bærekraftige matvaner og forbruk, inkludert matvarekjedene fra jord og fjord til bord, trygg matlaging, kunnskap om estetiske læreprosesser, matvarekunnskap, inkludert ernæring, kostholdsutfordringer hos barn og unge, sosial ulikhet i helse og kostholdets betydning for å minske denne.

Et viktig grunnlag for et helsefremmende kosthold og bærekraftige matvaner og matforbruk, er blant annet viljen til å spise variert. Elevenes evne og vilje til å spise variert, påvirkes av mange faktorer. Å øke studentenes forståelse for matkultur og kosthold som resultat av natur- og kulturgitte betingelser, trender, kunnskap, identitet, religion og smak er viktig for oss. Sammen med professor Karen Wistoft, har fagmiljøet de seinere årene utvikla didaktikken i faget i tråd med ny kunnskap om smakens psykososiale betingelser. Det innebærer større grad av kritisk refleksjon rundt elevers autonomi og deres evne til å ta velbegrunnede valg på vegne av seg selv og kloden, og hvordan mat- og helsefaget kan bidra til dette. Vi ser begge fagets tverrfaglige tema, samt skolens og fagets danningsoppdrag som viktige sider ved dette.

Som student hos oss får du videreutvikle deg som lærer med påfyll av mat- og helsefaglig kunnskap og ferdigheter innenfor blant annet disse områdene:

  • Profesjonsforståelse i mat og helsefaget
  • Fagdidaktiske muligheter i mat- og helsefaget i LK20
  • Muligheter og utfordringer i vurderingspraksis etter ny vurderingsforskrift
  • Inkluderende undervisningspraksis med utgangspunkt i matkultur og identitet
  • Faget og skolen som helsefremmende arena
  • Trygg mat, hygiene og internkontroll
  • Smaksdidaktikk og smaksutvikling i et psykososialt perspektiv
  • Matkulturelle minoriteter, blant andre hos nasjonale minoriteter og samer
  • Bruk av digitale læringsverktøy som støtter elevenes læring
  • Relevante styringsdokumenter 

I tillegg legger vi vekt på å ivareta sammenhengen mellom studentens egen praksis, arbeidsplass og studiet gjennom å legge til rette for kunnskaps- og erfaringsdeling i undervisningen, i utforming av obligatoriske aktiviteter, kollegaveiledning og i eksamensoppgaver.

På videreutdanningen i mat og helse blir vi utfordret til å organisere undervisningen på nye måter, slik at elevene i større grad får mulighet til å utforske og oppleve mestring. Jeg vil anbefale alle som ønsker kompetanse i et praktisk fag til å ta denne utdanningen.

Student ida Christine FossIda Christine Foss

Vi bygger gjennomgående opp studentenes profesjonsfaglige digitale kompetanse i tråd med Rammeverk for lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse (PfDK) og drøfter og gjennomfører praktiske eksempler på skolens plass og rolle i samfunnet. Skolens omgivelser som ressurs for mat- og helsefaget blir løfta fram gjennom å trekke universitetets omgivelser inn i undervisninga.

Studentene får utviklingsoppgaver knyttet til skolen som helsefremmende arena, og bærekraftig matforbruk, spesielt retta mot sentrale verdier i faget og opplæringens verdigrunnlag som det er nedfelt i overordna del.

Emneplan

 

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

warning Studieplanen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studieplanen for et tidligere kull.
Studieplan for 2024 høst

warning Studiemodellen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studiemodellen for et tidligere kull.

Opptakskrav

For de med grunnskolelærerutdanning eller annen utdanning som gir undervisningskompetanse i grunnskolen og tilsetting i skolen. 

Søkere med utenlandsk lærerutdanning må ha fått denne godkjent av Utdanningsdirektoratet. Se  www.nokut.no for mer informasjon om godkjenning av utenlandsk lærerutdanning.

Dersom vi har ledige plasser, kan vi ta opp søkere som ikke er tilsatt i skolen. Søknadsportalen til ledige plasser åpner 1. juni, og opptak foretas fortløpende i august til studiet er fulltegnet. Søkere som tas opp til ledige plasser vil ikke få vikar-/stipendordning fra Udir.

Søkere med utdanning fra land utenfor Norden, må dokumentere kunnskaper i norsk og engelsk.

 

Vikar- og stipendordning 

For deg som jobber i skolen, kan du søke om vikar- eller stipendordning gjennom Utdanningsdirektoratet. Les mer om ordningen her.

Vær oppmerksom på at Utdanningsdirektoratet ikke lenger tilbyr en egen studiekatalog. Det innebærer at du må sende to søknader parallelt for videreutdanning:

- Én søknad til Utdanningsdirektoratet for finansiering. Søknadsperioden er 1. februar til 1. mars 2025.
- Én søknad direkte til USN for opptak på videreutdanningstilbudene våre. Søknadsperioden 1. februar til 15. april 2025.

Det endelege opptaket blir gjort av universitetet innan utgangen av mai.

Viktige datoar:
1. februar: Åpner for søking hos USN og UDIR
1. mars: Frist for å søke hos Udir
15. april: Frist for å søke hos USN