En bærekraftig samfunnsutvikling – gjenspeilet i FNs 17 bærekraftsmål – er avhengig av at vi til stadighet finner nye løsninger på de utfordringene samfunnet står ovenfor. Dette krever forskning av høy kvalitet, gjennom samarbeid mellom akademia og resten av samfunnet.
Kunnskap for å møte de store utfordringer tilknyttet klima, energi, grønn verdiskaping, sosial ulikhet, demokratier og menneskerettigheter og bærekraften til velferdsstaten ligger ofte i skjæringspunktet mellom ulike samfunnssektorer, men også i skjæringspunktet mellom ulike vitenskapsdisipliner. Som en akademisk institusjon både kan og bør USNs ta en aktiv rolle i å bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling.
USN har på bakgrunn av dette etablert fem institusjonelle strategiske forskningsområder, som er bygget på en såkalt missionstenkning (på norsk kalt samfunnsoppdrag). Med missions forstås ambisiøse, målbare og tidfestede mål for å løse store samfunnsutfordringer, som angår folk flest.
Missions innebærer utvikling av ny og grensesprengende kunnskap gjennom tverrfaglige og tverrsektorielle satsinger som legger til rette for rask og kunnskapsbasert omstilling av samfunns- og arbeidsliv innenfor rammene av bærekraftsmålene. Ifølge EU må de store samfunnsutfordringene håndteres på nye og innovative måter, og være basert på en bottom-up-tilnærming forankret i forskning og innovasjon på tvers av fagfelt, vitenskapsområder og sektorer, samt medvirkning fra næringsliv og lokalsamfunn, dvs. brukere av kunnskapen som skal genereres.
Alle våre fem satsingsområder bygger på denne tankegangen og på FNs bærekraftsmål, og de har en god overlapping mellom de store samfunnsutfordringene, regionale utviklingsmuligheter og USNs faglig styrker.