Glaukom i optometrisk praksis
Kongsberg - Deltid
Er du optiker og ønsker deg økt kompetanse innenfor glaukom? Da har vi et spennende studietilbud for deg!
-
Søknadsfrist: Utløpt
Studieinformasjon
-
Studiested: Kongsberg -
Studienivå: Videreutdanning -
Progresjon: Deltid -
Oppstart: Vår 2025 -
Studieopplegg: Samlingsbasert -
Studiepoeng: 10 -
Kostnader: 20.300.- -
Søknadsfrist: Utløpt -
Antall semester: 1 -
Undervisningsspråk: Norsk -
Antall studieplasser: 20
Samlinger våren 2025
- Uke 9: 2 timer digitalt oppstartsmøte fredag 28. februar
- Uke 10: 6/3 – 7/3
- Uke 19: 8/5 – 9/5
- Skriftlig eksamen, dato ikke fastsatt
Undervisning
Dette er et samlingsbasert deltidsstudium.
Undervisningen gis i form av campus-baserte samlinger med emneorienterte forelesninger (60 %) og workshops (40 %) der kliniske metoder utføres på medstudent og demopasienter. Av andre læringsaktiviteter inngår en obligatorisk oppgave (kasusrapport) og et arbeidskrav (loggbok).
Vurdering
Vurderingen i utdanningen inkluderer én kasusrapport som teller 30 % av totalkarakteren og en skriftlig eksamen som teller 70 % av totalkarakteren.
Dette er «Glaukom i optometrisk praksis»
Formålet med utdanningen er å gi et godt teoretisk grunnlag og avanserte kliniske ferdigheter for undersøkelse av: (1) personer ved mistanke om glaukom og (2) personer som har kjent glaukom. I tillegg vil utdanningen gi forståelse for viktigheten av faglig vurdering og samhandling med andre profesjoner om personer som har mistenkt eller kjent glaukom.
Etter gjennomført utdanning har du tilegnet deg avansert kunnskap om glaukom. Ferdighetene ervervet gjennom utdanningen gjør deg i stand til å undersøke, analysere, identifisere, diagnostisere og differensialdiagnostisere glaukom og okulær hypertensjon. Utdanningen vil gi kompetanse til å: (1) å utføre en hensiktsmessig og fullstendig undersøkelse for å identifisere og diagnostisere glaukom og håndtere pasienter med ulike typer av glaukom og (2) samhandle med spesialisthelsetjenesten i forhold til henvisning og oppfølging av glaukom.
Målgruppe
Denne utdanningen er rettet mot autoriserte optikere med minimum to års praksis.
– Videreutdanningen har gjort meg tryggere i vurdering av glaukom og gitt meg nyttige verktøy for å sette resultatene fra ulike tester i system og vurdere de i sammenheng, slik at jeg kan gjøre en god vurdering.
Rannveig Lie
Hvorfor ta videreutdanning innen glaukom i optometrisk praksis?
Mange av de som går til optiker er eldre og hyppigheten av øyesykdommer og synshemming øker når man blir eldre. Forekomsten av kjent glaukom er 2,1 % hos voksne over 40 år, og det antas at 50 % ikke er diagnostisert. Det vil derfor være et stort behov for kompetanse innenfor glaukom i optometrisk praksis.
Hva slags jobb får du?
I privat optometrisk praksis vil du daglig ha nytte av kompetansen du tilegner deg.
Dette lærer du hos oss
Glaukom i optometrisk praksis inneholder: patofysiologi, epidemiologi og klassifiseringssystemer for glaukom, risikofaktorer for glaukom, eksfoliasjons- og pigmentdispersjonsglaukom, synsbanen og struktur-funksjonssammenhengen, differensialdiagnostisering, kunnskapsbasert praksis for glaukom, medisinsk og kirurgisk behandling av glaukom, behandlingsforløp og oppfølging av glaukom, person-orientert anamneseopptak, vurdering og digital fotografering av optisk nervehode, optisk koherens tomografi / skanning laser tomografi, vurdering av fremre kammer og gonioskopi, perimetri, og tonometri og pakymetri.
Emneplan
En emneplan beskriver det faglige innholdet i emnet og hvilket læringsutbytte du skal ha av å ta nettopp dette emnet. Her finner du også pensumlister og annen informasjon om gjennomføringen.
Lenke til sist publiserte emneplan
Opptakskrav
Autorisasjon som optiker med minimum to års praksis.
Har du utdanning fra land utenfor Norden, må du dokumentere norsk og engelsk.