Æresdoktor Denis Mukwege besøker USN

Portrett av Dr. Denis Mukwege fra talerstol
KOMMER TIL USN: Dr. Denis Mukwege fra Kongo er æresdoktor ved Universitetet i Sørøst-Norge, og kommer fysisk til campusene Drammen og Kongsberg i april i år. (Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com)

Dr. Denis Mukwege fra Kongo besøker Universitetet i Sørøst-Norge for første gang etter at han ble utnevnt som æresdoktor.

Nobelprisvinner Dr. Denis Mukwege fra Kongo ble i fjor utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). I april i år tar han fysisk imot diplomet under den høytidelige seremonien for doktorkreering. 

Dr. Mukwege deltar både på markeringen av årets nye doktorer ved campus Kongsberg og som foredragsholder på en stor helsefaglig konferanse ved campus Drammen.  

– Vi er stolte og glade over at Denis Mukwege aksepterte utnevnelsen til æresdoktor ved USN, og gleder oss stort til å møte ham og feire årets nye doktorer sammen med ham, sier rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.

Feires med årets nye doktorer 

Utnevnelsen av USNs første æresdoktor skjedde på den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2023. Den gang kunne ikke Dr. Mukwege reise til Norge på grunn av den politiske situasjonen i hjemlandet hans.

24. og 25. april i år skjer besøket til USN. Onsdagen deltar Dr. Mukwege på Kvinnehelsekonferansen i Drammen med foredrag om forebygging og behandling av livmorhalskreft og vold mot kvinner. Torsdagen mottar han æresdiplomet under doktorkreeringsseremonien i Kongsberg. 

Dette er en feiring av universitetets nyutdannede doktorer, inkludert æresdoktorer, som får utlevert diplomet sitt omsluttet av akademisk høytidelighet. Seremonien er en flere hundre år gammel universitetstradisjon, og bevitner at USN driver utdanning på høyeste akademiske nivå.

Samarbeider med USN 

Æresdoktor er en betegnelse som brukes om en person tildelt en doktorgradstittel uten å ha forsvart en avhandling i en disputas, men som hedersbevisning fra et universitet.

Dr. Denis Mukwege er spesialist i gynekologi og har ført en utrettelig kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. For sitt vitenskapelige arbeid, som også omfatter en rekke globale helsespørsmål, har han vunnet flere internasjonale priser. I 2018 ble han tildelt Nobels fredspris sammen med menneskerettsaktivist Nadia Murad.

Ved USN har Dr. Mukwege over tid hatt et faglig samarbeid med forskningsgruppen for biologiske og biomedisinske mikroelektromekaniske systemer (BioMEMS) ved Institutt for mikrosystemer. Fagområdet handler om diagnostisk teknologi og diagnostiske tester for ulike sykdommer.

Han har også samarbeidet med jordmordmiljøet ved Institutt for sykepleie og helsevitenskap om reproduktiv kvinnehelse.