USN-historiker om skipsfunn: – Dette er spennende saker

Professor i historie Bjørn Bandlien er ekspert på vikingtiden og vikingskip. Her i studio på TV2 Nyhetskanalen med klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Skjermdump
Professor i historie Bjørn Bandlien er ekspert på vikingtiden og vikingskip. Her i studio på TV2 Nyhetskanalen, hvor han kommenterte funnet med klima- og miljøminister Ola Elvestuen. (Skjermdump fra TV2)

Professor Bjørn Bandlien sier funnet av et nytt vikingskip i Borreparken gjør at Borre fremstår mer og mer som et av de store maktsentrene i Skandinavia i vikingtiden.

– Det må ha vært helt unikt, sier Bandlien som er ekspert på vikingtiden og vikingskip. Han er ansvarlig for emnene i Store Norske Leksikon, og underviser også i vikingtiden for USNs studenter i historie på campus Vestfold. Campusen ligger bare noen hundre meter fra Borreparken, og området brukes aktivt i undervisningen. 
 
Til høsten starter et helt nytt emne i "Viking History and Old Norse Literature», der Bandlien garantert kommer til å fortelle om betydningen av det nye funnet. Mye tyder på at skipet er en del av en høvdinggrav. 
 
VIDEO: Bli med Bjørn Bandlien rundt i Borreparken. Videoen ble laget før det siste funnet i Borre.
 

Rike og mektige

– Borre-høvdingen må ha hatt kontroll over personer og inntekter fra et stort område. Det må ha vært et stort antall treller (slaver) involvert i byggeprosjektene og på jordene. Det må ha vært drevet utstrakt handel med varer, og de varene kan ha kommet nordfra og fra Danmark og Europa, sier Bandlien. 
 
Han mener gravfunnet sier noe om at de som regjerte på Borre må ha vært rike og mektige. 
 
– Det må ha tatt flere år bare å lage seilet på et sånt skip. Den neste generasjonen har vært så rike, at de har kunnet gi slipp på en svært verdifull arv i en praktfull begravelse, sier Bandlien, som altså selv har kontor et par minutters kjøretur fra funnstedet.