Blues

Notodden - Heltid

Kunne du tenke deg å studere bluesmusikk på universitetsnivå? Som eneste universitet i Europa er USN stolt over å kunne tilby bluesutdanning på campus Notodden.

  • Søk opptak fra: 01. Feb 2025
Minn meg på søknadsfrist

Studieinformasjon

  • Studiested: Notodden
  • Studienivå: Års- og halvårsstudier
  • Progresjon: Heltid
  • Oppstart: Høst 2025
  • Studieopplegg: På campus
  • Studiepoeng: 60
  • Søknadsfrist: 15.04.2025
  • Søkekode: 6246
  • Antall semester: 2
  • Undervisningsspråk: Engelsk
  • Antall studieplasser: 15
Vis flere keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Hvorfor blues?

Studiet passer for deg som synger, spiller i band eller arbeider med musikk alene. Du vil gjennom hele studiet få veiledning av Little Steven’s Blues Schools lærerteam. Blues-studiet ved USN gir deg en enestående anledning til å utforske bluesens musikalske og kulturelle univers sammen med andre studenter. 

Hvorfor Notodden?

Publikum Notodden Blues Festival

Notodden er kjent som Europas bluesdestinasjon nummer én. I samarbeid med Notodden Bluesfestival vil studentene få mulighet til å delta på festivalen, samt på jamsessions og konserter gjennom året.

Notodden bibliotek har en prisvinnende bluessamling, som inkluderer blueslitteratur, LP-er og mange gjenstander donert av både artister og privatpersoner.

I det sagnomsuste Juke Joint Studio skal studentene gjøre opptak på legendarisk opptaksutstyr, inkludert utstyr fra det berømte Stax Studio i Memphis.

Dette lærer du i bluesstudiet

Over en periode på to semestre vil du engasjere deg i dybdestudier av stiler og tradisjoner innen bluesmusikk. Utøvelse og kollektiv musikkskaping er nøkkelkomponenter i bluesprogrammet.

Du utvikler meningsfulle refleksjoner angående hvilken betydning denne unike afro-amerikanske musikken har hatt på utviklingen av populærmusikk. Afro-amerikansk musikk settes også inn i en samfunnsmessig kontekst der studentene gjennom historisk analyse og refleksjon etablerer et bredt grunnlag for å forstå afro-amerikansk kultur, både i fortid og nåtid.

Når du har fullført studiene som bluesstudent, vil du ha god kunnskap om en av de mest grunnleggende musikalske sjangrene som gjennomsyrer moderne populærmusikk.

Utøvelse og musisering

Du skal sammen med dine medstudenter utvikle ferdigheter på ditt hovedinstrument gjennom samspill i gruppe, som et bandmedlem. Det gis både individuell og gruppevis veiledning av lærerteamet.

Bluesstudenter opptrer på Notodden Blues Festival

Det vil være rom for kreativitet og personlighet i hvordan du løser de ulike musikalske oppgavene. Du vil også lære å sette musikken inn i et historisk perspektiv og gjenkjenne stilistiske nøkkelelementer og artister.

Du vil i regi av USN spille konserter på forskjellige scener. Slike opptredener er viktig for personlig og faglig utvikling, og inngår som arbeidskrav. Det legges også til rette for opptredener på en av festivalscenene under Notodden Blues Festival.

Arbeide i studio

I emnet «Rytmisk musikk og studioarbeid» lærer man seg å jobbe med innspilling. USN er stolte av å kunne bruke Notodden Blues Festivals renommerte Juke Joint Studio i Bok & Blueshuset, som består av utstyr fra legendariske STAX Studio i Memphis (USA).

Ved å bruke analog musikkteknologi - som vintage mikrofoner, sjelden backline, båndmaskiner og gamle plateklanger - sammen med topp moderne digital teknologi, skal du sammen med andre eller alene lage din egen studioinnspilling.

Interiør fra Juke Joint Studio

På campus Notodden finnes også et eget studio som du disponerer fritt gjennom studietiden.

Refleksjon og identitetsarbeid

I tillegg til å lære om de ulike tradisjonene og stilene innen bluessjangeren, vil du få muligheten til å identifisere og styrke din egen personlige uttrykksform.

Du vil også lage en prosjektoppgave ved å bruke relevante problemstillinger for å reflektere over bluesens historiske og samfunnsmessige rolle i populær- og samtidskulturen. Oppgaven kan utarbeides individuelt eller som gruppearbeid, og kan leveres som en musikalsk forestilling eller i form av en skriftlig oppgave.

Bluegrass

I dette emnet vil du tilegne deg en forståelse av bluegrass-tradisjonen gjennom lytting, imitasjon, tolkning og fordypning fra et historisk perspektiv. Vi bruker hovedinstrumentet og stemmen for å få en dybdeforståelse av hvordan grooves og det harmoniske utvikler seg gjennom et sett med referansesanger. Å tilegne seg grunnleggende ferdigheter i bluegrass vil gi deg nøkkelen til å løse musikalske utfordringer langt utover denne sjangeren.

Videre jobb- og utdanningsmuligheter

Etter endt studie kan du studere videre eller jobbe med musikk og utdanning. Du kan bruke kompetansen din både utøvende og pedagogisk. 

Du kan også ta bachelor i folkemusikk på Rauland. Årsstudiet i Blues vil da telle som en del av bachelorutdanningen. Universitetene i Agder og i Oslo har musikkutdanning på master og ph.d.-nivå.

Årsstudiet kan innpasses i lærerutdanningene ved USN og du kan gjennomføre utdanningen på kortere tid. Du må oppfylle opptakskravet til våre lærerutdanninger.

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

warning Studieplanen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studieplanen for et tidligere kull.
Studieplan for 2024 høst

warning Studiemodellen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studiemodellen for et tidligere kull.

Opptakskrav

  • Generell studiekompetanse

    Generell studiekompetanse

I tillegg til generell studiekompetanse, må du gjennomføre en opptaksprøve for å vise at du behersker ditt hovedinstrument på et tilfredsstillende nivå. Del 1 av opptaksprøven er en innspilt video og et motivasjonsbrev, som skal lastes opp til søknaden din innen 15. april.

Retningslinjer for del 1 av opptaksprøven

Følgende retningslinjer gjelder for første del av opptaksprøven:

  • Video
    • Lengden skal være minst 3 minutter, men ikke lengre enn 6 minutter (vi anbefaler 2 låter)
    • Opptaket skal være video og den skal være uredigert (for at opptaket skal ha et mest mulig «live»-uttrykk)
    • Vi anbefaler at materialet inneholder samspill med andre, men dette er ikke et krav
    • Låtvalget skal reflektere hva som er dine interesser og sterke sider
    • Materialet lastes opp på YouTube og klikkbare lenker legges inn i motivasjonsskrivet

 

  • Motivasjonsbrev
    • Legg ved et kort motivasjonsbrev på max en A4-side (ca 500 ord). Her forteller du litt om deg selv og din bakgrunn samt litt om hvorfor du ønsker å studere blues:
      • Din bakgrunn og motivasjon for å studere blues
      • Dine personlige målsettinger for studiet
      • Ditt forhold og dine egenskaper til å jobbe sammen med andre
      • Din motivasjon for å lære om bluesmusikkens utvikling og rolle i samtiden

NB: Husk å legge inn klikkbare lenker til videoen du har lagt på Youtube!

 

Låtliste og kriterier
Velg en eller to låter fra listen under som du synes representerer deg, ditt instrument/stemme og ditt personlige uttrykk på en god måte. Fremfør dette på videoopptaket slik som DU på nåværende tidspunkt liker å gjøre det. Du kan enten gjøre opptak sammen med band, gjøre en playalong-versjon eller lage din egen versjon arrangert for deg alene eller sammen med andre. Bruk av mobilopptak er helt fint, men sørg for et klart og tydelig opptak. Du kan også spille over/med originalversjoner fra Spotify, Youtube eller MP3.

Velg mellom disse låtene:
1.    Albert King - Born Under A Bad Sign
2.    B.B. King - The Thrill Is Gone
3.    Koko Taylor – Wang Dang Doodle
4.    Etta James – I Just Wanna Make Love To You
5.    Booker T and The MG’s – Green Onions
6.    Aretha Franklin – Respect
7.    Robert Johnson – Sweet Home Chicago
8.    Leroy Carr – How Long Blues
9.    Etta James – I’d Rather Go Blind
10.    Jimi Hendrix – Voodoo Child (Slight Return)
11.    Bonnie Raitt – Love Me Like A Man
12.    Otis Spann – Ain’t Nobody’s Business

Instrumentvise kriterier

  • Opptaksprøven gjelder for vokal, gitar, munnspill, bass, piano, orgel, trommer og ulike blåseinstrumenter
  • Vi ser etter trygghet på instrumentet, musikalitet og musikalsk variasjon (improvisasjon og egne tolkninger)
  • Det er viktig at du velger låter som du mener viser din styrke som utøver på ditt hovedinstrument
  • Husk å ha god lyd på opptakene så vi hører ditt hovedinstrument tydelig

 

Søkere som består del 1 blir invitert videre til del 2, som er en digital live opptaksprøve med intervju. Søkere som er kvalifisert etter del 2 av opptaksprøven, er kvalifisert for studiet.

Det er opptaksprøven som utgjør grunnlaget for rangeringen. Det betyr at du får en poengsum basert på hvordan du gjorde det på opptaksprøven, og ikke basert på karakterene fra videregående skole. Du blir rangert på en skala fra 20 til 50+ poeng. Poengsummen gis etter vurderingskriteriene som er spesifisert i oversikten for opptaksprøve del 1. Det er en jury sammensatt av 2-3 personer med tilknytning til USN og fagkunnskap innen feltet som vurderer opptaksprøven.

Poenggrenser ved forrige opptak:

Alle
Ordinær kvote
Heltid
Alle søkere konkurrerer i ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du med konkurransepoengene dine.
Les mer om ordinær kvote.
Alle
Førstegangsvitnemål
Heltid
Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og...
Les mer om førstegangsvitnemål.
Alle kvalifiserte fikk plass