Syv studentbedrifter vant finaleplass til NM

De fem ingeniørstudentene i hvite like skjortet på stand under regonmesterskapet for studentbedrifter viser frem solcellepanel testplater
GJEVESTE PRISEN: Ingeniørstudentene Ariel Svalland, Nathaniel Kittilsen Aale, Kristoffer Friberg, Lars Kristian Fredriksen og Martin Simonsen i Sol Konsult SB er kåret til beste studentbedrift ved USN. (Alle foto: An-Magritt Larsen)

Markedets mest lønnsomme solcelleanlegg. Forretningsideen til Sol Konsult SB gikk helt til topps i regionmesterskapet for studentbedrifter denne uken.

29 studentbedrifter fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) kjempet om gode plasseringer og gjeve priser i regionmesterskapet for studentbedrifter 10. mai.

Syv studentbedrifter ble smykket med NM-deltakelse. Den gjeveste prisen «Beste studentbedrift» gikk til Sol Konsult SB, som kapret til sammen fire priser i konkurransen. 

– Det betyr så mye, og vi er vanvittig glade. Det var hard konkurranse, sier gullvinnerne.

LES OGSÅ: Nytt startskudd for studentbedrifter

Bidrar til lur energibruk  

Sol Konsult SB består av daglig leder Nathaniel Kittilsen Aale (25) fra Skien, styreleder Kristoffer Friberg (27) fra Porsgrunn, økonomiansvarlig Martin Simonsen (26) fra Ulefoss, markedsansvarlig Ariel Svalland (25) fra Lindesnes og produktansvarlig Lars Kristian Fredriksen (25) fra Bø.  

De er tredjeårsstudenter på bachelor i elektroingeniør ved campus Porsgrunn. Fire av guttene går studieretning elkraftteknikk og en spesialiserer seg i informatikk og automatisering. 

– Sol Konsult SB utmerker seg med en svært gjennomarbeidet forretningsplan og god markedsforståelse. De har lært og endret strategi underveis. De har et produkt som vil bidra til store besparelser på et område vi alle må bli bedre på – lur energibruk og gode miljøtiltak.

Gutta i SOl KOnsult opstilt i hvite skjorter foran vinnerveggen til Ungt Entrenreørskap med lilla og oransje ballonger p begge sider, og de holder den store sjekken for en av prisene de vant.

Det sa privatøkonom og prisutdeler Kenneth Sjåvåg fra Sparebanken Sør om juryens begrunnelse under utdelingen.

– Nå er vi i gledesrus og ser frem til å konkurrere i norgesmesterskapet i studentbedrift, sier ingeniørstudentene i Sol Konsult SB. 

Studentbedriften produserer banebrytende testpaneler som kan gi et nøyaktig estimat av solcelleeffektivitet og ytelse. Slik vil studentbedriften revolusjonere dagens måte å beregne solcelleanlegg, og sikre kunden en lønnsom investering. 

– I dag bruker ulike installatører nettbaserte kalkulatorer for beregning av solcelleanlegg. Dette er en effektiv metode, men den tar ikke hensyn til faktiske forhold som skygge, beliggenhet og vinkel på tak. Det gjør løsningen vår, forklarer Nathaniel og Kristoffer.

– Etter å ha gitt kunden oversikt over potensialet, kan vi prosjektere anlegget slik at det blir en trygg og lønnsom investering for kunden, fortsetter Martin. 

– Visjonen vår er å være markedets ledende firma innenfor måling, beregning og prosjektering av solcelleanlegg, sier Ariel og Lars Kristian.

LES OGSÅ: Søkertallene 2023 – IT, ingeniør og maritime fag øker mest

Flere sterke prisvinnere  

Milja SB med byggingeniørstudentene Taimaa Khalil og Thomas Grana ved campus Porsgrunn gjorde det også skarpt i konkurransen. De stakk av med både bærekraftsprisen, førsteplass for beste markedsføring, fjerdeplass som «Beste studentbedrift» og andreplass som beste HR-bedrift.

Studentbedriften jobber med å utvikle en programvare som dokumenterer i hvilken grad et prosjekt tilfredsstiller de seks miljømålene i EUs taksonomi. Klassifiseringssystemet gjelder også for Norge, og skal sikre at finansiering går til bærekraftig aktivitet.

Studentbedrift er et pedagogisk program som skal inspirere unge til å tenke nytt og skape verdier. Programmet gir studentene kompetanse og kunnskap om bedriftsetablering gjennom ett studieår med oppstart, drift og avvikling av egen bedrift. Regien har organisasjonen Ungt Entreprenørskap i Vestfold og Telemark.

På andreplass i kategorien «Beste studentbedrift» kom Manapotion SB ved campus Bø. De tilbyr skreddersydde pakker for digital markedsføring til bedrifter, inkludert strategiutvikling, innholdsproduksjon og analyse. Juryen mener studentbedriften har god kompetanse på ny teknologi og evne til å kommersialisere ideen.

Tredjeplassen gikk til Margo Solutions SB ved campus Kongsberg. De tilbyr et navigasjonssystem i form av en app for handling i dagligvarebutikker i Norge. Juryen mener studentbedriften har utviklet et produkt som kan gjøre hverdagen enklere for mange, og dekker et stort behov i markedet. 

Norgesmesterskap for studentbedrifter arrangeres i Forskningsparken i Oslo 8. og 9. juni. Europamesterskapet går i Istanbul 11. til 14.juli.

 

SE BILDESERIE FRA MESTERSKAPET HER: 

Alle NM-finalistene samlet på scenen med sjekker

Taimana og Thomas oppstilt foran vinnerveggen til Ungt Entreprenørskap, viser den store sjekken, omringet av store lilla og oransje ballonger.

To av studentene viser frem den store sjekken stående foran vinnerveggen til Ungt Entreprenørskap

To ab studentene jobber med plantene ved bordet de har i messeområdet.

Prisutdeler Anita Khron Traaset i hvit dress på scenen tar klem av to av studentene i Manapotion SB

Seks studenter i like klær, hvite skjorter og sorte ukser, står på scenen med den store sjekken

De tre jentene står oppstilt rundt bordet de har som stand i messeområdet med mange brosjyrer som flyter utover. Har på hvite t-skjorter.

Rudi med brettet med kjeks smiler til kamera i hvit t-skjorte.

Ingeniørstudentene jubler på scenen og det er fyrverkeri på begge sider

Oversikt over messeområdet med standen til Handverkskollektivet til venstre i bildet. Nostalgisk preg.

Alle NM-finalistene samlet på scenen med sjekker

Dette er alle prisvinnerne  

Ungt Entreprenørskap i Vestfold og Telemark har regien på regionmesterskapet i studentbedrift. Her er årets prisvinnere fra USN.  

BESTE STUDENTBEDRIFT 2023

 1. Sol Konsult SB, campus Porsgrunn. Produserer banebrytende testpaneler som skal revolusjonere dagens måte å beregne solcelleanlegg. 
 2. Manapotion SB, campus Bø. Gir bedrifter skreddersydd og effektiv digital markedsføring, inkludert strategiutvikling, innholdsproduksjon og analyse. 
 3. Margo Solutions SB, campus Kongsberg. Utvikler en app for navigering på handleturen i daglivarebutikker. 
 4. Milja SB, campus Porsgrunn. Uvikler programvare som kalkulerer byggeprosjekter. Rapport som kan brukes som underlag for bedre lånebetingelser for prosjektet.
 5. Bean Inventions SB, campus Bø. Selger innovative bærekraftige møbler. Første produkt er et multifunksjonelt bord, stol, benk og oppbervaringsplass alt i ett.

PUBLIKUMSPRISEN – BESTE PITCH

 1. Manapotion SB, campus Bø

BESTE MARKEDSFØRING

 1. Milja SB, campus Porsgrunn
 2. Handverkskollektivet, campus Rauland. Vil støtte håndverkere i etableringsfasen gjennom salg og synliggjøring. Et springbrett for fremtidens håndverkere.
 3. Flyt SB, campus Porsgrunn. Skal gjøre det enkelt å skaffe smarthjem. Tjenestene  inkluderer befaring, konsultasjon, installasjon, konfigurasjon, support av smarthjemsutstyr, salg og utleie av utstyr.

BESTE HR-BEDRIFT

 1. Sol Konsult SB, campus Porsgrunn
 2. Milja SB, campus Porsgrunn
 3. Ut av boksen SB, campus Notodden. Miljøterapeutisk arbeid mot mot elever i grunnskolen. Skal styrke fellesskap, skoletilhørighet og arbeidsmiljø i klassen. 

GUNNAR KNUDSEN-PRISEN – BESTE INNOVASJON

 1. Sol Konsult SB, campus Porsgrunn
 2. Smuldre Nordic SB, campus Bø. Produserer og selger frosne cookiekuler til serverings- og utsalgssteder.
 3. Bean Inventions SB, campus Bø

BÆREKRAFTSPRISEN

 1. Milja SB, campus Porsgrunn
 2. Sol Konsult SB, campus Porsgrunn
 3. Easy Sprout, campus Notodden. Tilbyr et nybegynner plantesett til isolerte studenter for en bedre hverdag.

BESTE SOSIALE ENTREPRENØR

 1. Rett Etter SB, campus Porsgrunn. Ønsker å redusere tilbakefall til rus etter endt rusbehandling gjennom individuelt tilpasset oppfølging. 
 2. Ut-av-Boksen SB, campus Notodden
 3. FriFritid SB, campus Porsgrunn. Tilbyr en digital plattform for fritidstilbud som gjør det enklere for aktivitetstilbydere og interesserte å samarbeide om ulike fritidstilbud. 

NM-finalistene fra USN

 • Sol Konsult SB, campus Porsgrunn
 • Manapotion SB, campus Bø
 • Margo Solution SB, campus Kongsberg
 • Rett Etter SB, campus Porsgrunn
 • Milja SB, campus Porsgrunn
 • Bean Inventions SB, campus Bø
 • Smuldre Nordic SB, campus Bø