Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg
- Jeg har prioritert ned noen av fadder-aktivitetene for å satse på dette. Det er nytt, men veldig fint. Jeg sitter og jobber med koding på kveldene, og vi har allerede startet med å lage enkle spill, sier Alina Steshenko fra Nordkapp. Hun er fersk datastudent og tok nettbasert forkurs i fjor.
- Det var hardt å motivere seg alene. Jeg merker stor forskjell. Å jobbe i gruppe er veldig motiverende.
Space Invaders
Medstudent Jo Mathisen fra Kongsberg beskriver intensivkurset som «en kjempeløsning».
- Vi kommer tidlig i gang med noe vi skal holde på med videre, også er det veldig positivt å få bakt det inn i fysikk og matte. Kurset går fra null programmerings-kunnskap, til å kunne forstå hva som skjer i koden til spillet Space Invaders.
Alle førsteklassene sitter sammen, og mikses på tvers av linjer. Opplegget veksler mellom øvelser og forelesninger. Til slutt er det prosjektpresentasjon.
Kvalitetsarbeid etter Studiebarometeret
- Hovedideen er å innføre programmering og simulering i realfagene. Vi vil at studentene raskt skal kunne få en følelse av å bruke matematikk i praksis. Å være sterk i matematikk er en nøkkel til å gjennomføre ingeniørstudiet og være faglig sterk. Samtidig er det et stort sosialt aspekt ved det. De blir raskt kjent på tvers av linjer og får prøvd seg i grupper, sier Ingerid Fossum, programkoordinator for ingeniørutdanningene på campus Kongsberg (bachelor).
Hun har de siste årene jobbet mye med å følge opp studentenes tilbakemeldinger gjennom Studiebarometeret. Den nasjonale målingen viste at det var mye som kunne gjøres for å heve fagnivået og tilfredsheten til ingeniørstudentene på Kongsberg.
Snakket med alle studentene
Hun har snakket personlig med alle første - og andreklassingene i fjor. Hun har vært inne i alle klassene, presentert resultatene fra Studiebarometeret og gitt studentene gruppearbeid.
- Jeg ba dem se fremover. Hvor skal vi? De har gitt meg masse data, som jeg har startet med å systematisere. Det er fortsatt mye vi kan gjøre.
- Hva peker seg ut?
- De er blant annet opptatt av det sosiale. Det som foregår studentene i mellom, men også forholdet til forelesere og administrasjon. Det er enklere å stille spørsmål til en professor som du føler du kjenner litt, sier Fossum.
Et av resultatene ble «Førsteårsseminaret» som ble arrangert for første gang september i fjor, og gjentas i år. Der inviteres alle nye ingeniørstudenter i Buskerud og Vestfold på samling på Tjøme.
Førsteårsseminaret: "Ferske ingeniørstudenter møttes"
- Evalueringen i etterkant viste at de var veldig fornøyd med innholdet, sier Fossum.
Kartla frafall og gjennomstrømming
- Før den siste fusjonen startet vi «Frafalls -og gjennomstrømmingsprosjektet» på fakultetet. Målsettingen var å gjøre studentene bedre, å gjøre de ansatte bedre og å heve innholdet i studiene.
- I det prosjektet ble oppfølging av Studiebarometeret en naturlig del. I fjor hadde vi workshops der vi inviterte inn forelesere, studiekoordinatorer og studentene. Vi gjorde SWOT-analyser og skaffet oss et bredt datagrunnlag. I tillegg hadde daværende dekan og jeg oppfølging med studentrepresentanter. Resultatet ble flere tiltakspunkter og forslag til innsatsområder, forteller Fossum.