USN og Notodden går sammen om byutvikling

COMPACT LIVING: Mathias Saulsbury (foran) og Vetle Lepperød, begge designstudenter, hadde tatt med seg møblene de har lage ut in en liten murgarasje.
COMPACT LIVING: Mathias Saulsbury (foran) og Vetle Lepperød, begge designstudenter, hadde tatt med seg møblene de har laget inn i en liten murgarasje i sentrum.
Sonja Leirvåg med en av sine figurer i leire.
Sonja Leirvåg med en av sine figurer i leire.
Fra skaperverkstedet for barn under ByLab 2023.
Fra skaperverkstedet for barn.
Tekstil er et av materialene som studentene på Bachelor i kunst og design kan fordype seg i.
Tekstil er et av materialene som studentene på Bachelor i kunst og design kan fordype seg i. Klesprodusenten er Sara Røgeberg.
Rakuglasering av katt.
Rakuglasering av katt ved Ingrid Elise Årstad.
Bluesstudentene på Notodden før konsert på ByLab.
Bluesstudentene på Notodden før konserten de holdt under ByLab.

Byutvikling og identitetsskaping for både innbyggere og studenter sto i sentrum under ByLab på Notodden.

Over 75 aktiviteter, stander, salgsboder, konserter, åpne verksteder og utstillinger fant sted da Notodden kommune, Notodden Utvikling AS og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) arrangerte ByLab for første gang i går 29. mars.

Studenter og ansatte fra USN var med å planlegge arrangementer, og var viktige bidragsytere på mye av det som skjedde i byen denne dagen. 

Ordføreren Gry Fuglestveit (Ap) åpnet ByLab med å si at det er mulig å endre på både oppfatninger og vaner:

– Nå skal vi tenke nytt og kreativt. Da er vi heldige som har tilgang på kompetansen fra Universitetet i Sørøst-Norge. Vi vil gjøre vårt for at studentene skal trives og være stolt av universitetsbyen sin. 

Ordfører Gry Fuglestveit, visedekan på Notodden Carl-Magnus Nystad og viserektor Kristian Bogen

Vil bidra til å skape vekst

ByLab er et stort arrangement som skal vise hva Notodden kan utvikle seg til å bli en gang i fremtiden. Grunnlaget for arrangementet er innspill fra mange tusen innbyggere gjennom spørreundersøkelsen «Folkestemmen».

Plakater med innspillene fra innbyggerne var hengt opp på alle bygg i sentrum, og på flere steder var forslagene realisert. For eksempel var det en iskrembod i gågata, flere popup-butikker, aktiviteter for barn og kunstutstillinger.

Viserektor Nils Kristian Bogen sa i talen at han er glad for at universitetet jobber så tett sammen vertskommunene. Det er bra for både studentene og kommunene.

– Universitetene har et viktig samfunnsoppdrag. Vi skal bidra til å skape utvikling og vekst i et bærekraftsperspektiv både i egne regioner og nasjonalt. Universitetet i Sørøst-Norge og Notodden kommune har en egen samarbeidsavtale. Et arrangement som ByLab går rett inn i kjernen av hva dette samarbeidet skal være. 

Førsteamanuensis Kirstine Riis fra USN, Benedicte Sebjørnsen fra Notodden Utvikling og planlegger Gunhild Garborg fra Notodden kommune har vært primus motor for planlegging og gjennomføring av ByLab.

De oppfordret lokalsamfunnet til å se på Notodden med nye og kreative øyne, og håper ByLab kan være starten på en utviklingsprosess som er bra for alle som bor. De trakk fram at ByLab er:

  • en koblingsbok mellom USN og Notoddensamfunnet 
  • viktig for næringsutvikling  
  • viktig for byutvikling

Organisatorene av ByLab 2023

Mye liv og røre 

Studenter og ansatte fylte mange bygg og rom med aktivitet på ByLab. Studentene på den nye bacheloren i kunst og design viste fram prosesser de bruker og produkter de lager innen håndverk og design, visuell kunst og digital mediedesign. Her var  keramikkfigurer, klær, tegneserier, compact-living design og mye mer. 

Kirstine Riis forteller at faglærerstudenter i design, kunst og håndverk fikk brukt  kompetansen i ByLAB skaperverksted, hvor de hadde en stor grafikk-workshop som mange besøkte fra start til slutt. Det som ble skapt sammen ble stillet ut på Galleri Grette senere på kvelden.

Studenter fra bluesstudiet hadde konsert, idrettsstudententene aktiviteter og forelesere på lærerutdanningene deltok på skaperverksted, vitensenter og flere andre steder

Kvelden ble avsluttet med ByLab talks, der "kunst i sentrum", "verdensarv i sentrum" og "bærekraft i sentrum" ble belyst i et forsknings- og samfunnsperspektiv.  

Vestfold og Telemark fylkeskommune har også støttet prosjektet. De ønsket særlig å finne ut hva ungdom og unge voksne liker og ønsker seg av et bysentrum, sa stedsutvikler Lene Hennum. 

LES OGSÅ: – Det perfekte studiet for deg som vil bli kunstner eller illustratør

  

 

 

 

Samarbeidsavtale 

Notodden kommune og Universitetet i Sørøst-Norge har en strategisk samarbeidsavtale.

Samarbeidets hovedmål er å bidra til endringer innenfor følgende områder:

  • Innovasjons og entreprenørskap 
  • Profesjonsutdanning og praksisfelt
  • Stedlig attraktivitet og omdømmebygging
  • Regionens fysiske og kulturelle omgivelser