Tar kols-forskningen ett steg videre

Illustrasjonsfoto kols

Forskere ved USN har utviklet en hurtigtest som vil kunne forutse kols-anfall, og gi kols-pasienter større frihet i hverdagen. Nå har LHL startet en innsamlingsaksjon som skal finansiere den videre forskningen.

En enkel spyttprøve på en hurtigtest vil kunne forutse kols-anfall, og gi pasientene større frihet i hverdagen.

– Denne testen vil kunne forandre livet mitt, sier Kai Holger Hansen fra Nøtterøy.

Han er en av omtrent 150.000 personer som er rammet av kols i Norge. Å leve med kols kan gi betydelig funksjonsnedsettelse, og begrenser mulighetene i hverdagen.

– Det er vondt å se Kai når han får anfallene sine. Og det er vondt å se at han har begrensinger i hva han kan gjøre i livet, sier ektefellen Anita Elizabeth Hansen.

 

VIDEO: Hurtigtest mot kols-forverring.

Verdensnyhet utviklet i Norge

Kostnader til behandling og oppfølging av pasienter med kols i Norge er anslått til en til to milliarder kroner årlig. Lungesykdommer, inkludert kols, var den fjerde hyppigst registrerte dødsårsaken i Norge i 2021.

En forskningsgruppe ledet av professor Tao Dong ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). har utviklet en banebrytende og fungerende prototype av en hurtigtest som kan forutsi en forverring av kols-sykdommen noen dager i forveien. Hurtigtesten er liten og praktisk, og kan brukes hjemme av pasientene selv.

– Dette er en verdensnyhet. Ingen andre i verden har laget dette før, sier Torill Lønningdal, koordinator for kols-prosjektet ved USN.

Vil forandre pasientenes liv til det bedre

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har etablert en innsamlingsaksjon for å sikre forskningsmidler til å videreutvikle hurtigtesten. 

For pasientene, slik som Kai, vil dette bety enormt mye.

Endelig vil han kunne planlegge livet sitt lenger frem. Han kan planlegge ærender og gjøremål på gode dager. Han kan forhindre større anfall eller sykehusinnleggelse ved å ta medisiner etter behov. Kanskje kan han til og med reise på ferie uten å frykte å få et uanmeldt og farlig anfall.

– Det vil være et fantastisk hjelpemiddel. Jeg tror livet mitt ville blitt mye bedre med en slik hurtigtest, mener Kai.

– Denne smarte hurtigtesten vil kunne gi tusenvis av kols-pasienter ny livskvalitet, og samtidig spare samfunnet for millioner av skattekroner hvert år, sier Instituttleder ved USN, Marius Stian Tannum.

Nå trengs midler for å gjøre testen enda smartere, mindre og lettere å bruke. Marius Tannum er opptatt av at arbeidet ikke må stoppe opp. – Det er nå viktig at dette ikke kun forblir en spennende prototype, men at det blir en ferdig hurtigtest som kols-pasientene har hjemme og kan bruke, sier han.

LHL har opprettet en Spleis-innsamling (https://spleis.no/hurtigtest) for å samle inn penger til videre forskning på hurtigtesten. Målet er seks millioner kroner.

–  Vi håper inderlig at mange vil støtte prosjektet slik at vi kan gjøre livet bedre for de mange menneskene som lider av sykdommen, avslutter Tannum.

Kols-prosjektet - Universitetet i Sørøst-Norge (usn.no)

Kontaktperson:

Instituttleder Marius Stian Tannum, Institutt for mikrosystemer, USN

Marius.Tannum@usn.no
Tel. +47 31 00 90 19 / Mob. +47 466 77 901