Storeslem i studentbedrift-NM

Marianne Bergius, Ingrid Mjåen Tveiten og Caroline Knudsen i Psykt sterk SB.
VINNERSMIL: Marianne Bergius, Ingrid Mjåen Tveiten og Caroline Knudsen i Psykt sterk SB. (Foto: Truls Steinung / USN)

«Samme ulla» fra Bø ble nummer to i kåringen av årets studentbedrift, mens «Psykt sterk» fra Porsgrunn ble nummer tre i tillegg til at de tok seieren i to andre kategorier.

7.-8. juni gikk NM for studentbedrifter av stabelen i Oslo, og her konkurrerte studentbedrifter fra hele landet i en rekke ulike kategorier i tillegg til den gjeveste utmerkelsen Årets studentbedrift.

Vestfold og Telemark og USN stilte med hele syv bedrifter i årets konkurranse, noe som er mer enn noen andre av landets regioner, og selv om det ikke ble USN som stakk av med topplasseringen, var det likevel mange USN-bedrifter som kunne være stolte av gode plasseringer.

Samme Ulla SB fra campus Bø nådde nemlig nesten helt opp med en 2.-plass i kåringen av årets studentbedrift. Like imponerende er det også at Psykt sterk SB fra campus Porsgrunn tok 3.-plassen, i tillegg til at de vant for beste sosiale entreprenørskap og beste forretningsplan. NoAce SB fra Porsgrunn, som vant regionmesterskapet i Vestfold og Telemark i midten av mai, vant på sin side pris for beste HR-bedrift.

Den gjeveste prisen Årets studentbedrift gikk for øvrig til MMEDS SB fra NTNU Ålesund, som skal lage bærekraftig marint kollagenpulver og fiskemel fra restråstoff av hvitfisk.

Vant prisen de ønsket seg mest

Psykt sterk SB, som består av Marianne Bergius, Ingrid Mjåen Tveiten og Caroline Knudsen tok tredjeplassen i kåringen av årets studentbedrift, men de var spesielt stolte over å vinne i kategorien beste sosiale entreprenør:

– For oss var det denne prisen som hang høyest og som vi virkelig håpet på, så det er veldig stort, sier daglig leder Marianne Bergius.

Psykt sterk SB tilbyr et modulbasert opplegg skoler kan kjøpe inn til sine miljøterapeuter, der hver elev får egentid med en trygg voksen hver uke.

USN er den eneste utdanningsinstitusjonen i landet som tilbyr studentbedrift for vernepleiere, og dette er studentene Psykt sterk SB veldig fornøyd med:

– Det blir en annen måte å jobbe på og mye mer lærerikt. Vi får veldig mye prosjekterfaring, og det gjør at vi tør å prøve nye ting. Så all ære til USN for det.

Ingrid Mjåen Tveiten forteller også at de har veldig lyst til å ta prosjektet videre:

– Vi har fått veldig mye gode tilbakemeldinger og folk ser viktigheten av det. MyTime burde inn i skolen. Så vi har tenkt på å igangsette et mer langvarig pilotprosjekt der vi kan se resultater over tid mens MyTime blir brukt over en lenger periode. Vi håper at vi kan være med å forandre Norge og revolusjonere relasjonsarbeidet.

LES OGSÅ: Prisvinnende studenter: – Vi har lært utrolig mye 

Bærekraftig bruk av ull

Samme ulla SBs prosjekt går ut på å utnytte lukten av ull fra gammelnorsk spælsau til å skremme bort rådyr fra kirkegårder og private hager. Studentene forteller at de ikke hadde noen forventninger om å få en så høy plassering:

– Vi kom hit med et felles ønske om å delta og ha det gøy, og så kom det veldig brått på at vi tok en 2.-plass. Men det er kjempegøy. Vi tar det med oss videre, sier daglig leder Jeanne Finsrud. 

Elias Klåpbakken Drønen Olga Chorazyczewska, Jeanne Finsrud og Daniel Steenberg Mortensen i Samme ulla SB.

– Meningen med studentbedriften var å skape en verdikjede, sånn at en bonde kan få penger for ulla. Vi hadde ikke som mål å sende ull verden rundt, for det er ikke bærekraftig. Ulla skal brukes der den er.

Selv om studentbedriften nå avsluttes, forteller også Elias Klåpbakken Drønen i Samme ulla SB at han skal videreføre ideen i en ny bedrift basert på de samme prinsippene.

Bedriften som til slutt ble kåret til landets beste studentbedrift var MMEDS SB fra NTNU Ålesund. De tilbyr er et rent marint kollagenpulver laget av restråstoff fra hvitfisk.

LES OGSÅ: Nye oppfinnelser fra ingeniørstudenter

Samarbeid med næringslivet

Under NM for studentbedrifter får studentene mulighet til å komme tett på næringslivet, og møte og lære av både etablerte aktører og tidligere deltakere som har satset videre på sine ideer.

I juryene som kårer vinnerne i de ulike kategoriene sitter representanter for en rekke bedrifter og organisasjoner, inkludert Patentstyret, NHO, Manpower, Cowi, GE Healthcare, StartUp Norway og Ferd Eiendom.

Første del av årets arrangement foregikk i NHOs kontorer i Oslo 7. juni, og der var det fullt program med kjappe presentasjoner fra scenen og parallelle sesjoner med foredrag og møter mellom juryene og studentene.

Dagen etter var det duket for stands og mingling i Forskningsparken på Universitetet i Oslo, der studentbedriftene fikk mulighet til å presentere ideene sine for alle interesserte. Det ble også holdt to parallelle sesjoner som blant annet inneholdt foredrag fra Zuleyha Karaagac og Nesibe Simsek i Microsoft, og Matthew Lynch fra Høgskolen i Østfold, som ble kåret til årets Entreprenørskapslærer i 2021.

 

NM for studentbedrifter

NM for studentbedrifter arrangeres av Ungt Entreprenørskap.

Studentbedriftene som deltar har kommet videre fra tilsvarende konkurranser på fylkesnivå og regionalt nivå.

Studentbedriftene konkurrerer i kategoriene «Beste HR-bedrift», «Beste samarbeid med næringslivet», «Beste sosiale entreprenør», «Beste forretningsmodell» og «Bærekraftprisen», i tillegg til den gjeveste utmerkelsen «Årets studentbedrift».

Beste Studentbedrift 2022

1. plass: MMEDS SB fra NTNU Ålesund

2. plass: SammeUlla SB fra USN, campus Bø
3. plass: PsyktSterk SB fra USN, campus Porsgrunn

USN-studentbedriftene som vant priser

Samme ulla SB:

  • 2.-plass – Årets studentbedrift

Psykt Sterk SB:

  • 3.-plass – Årets studentbedrift
  • Beste sosiale entreprenørskap
  • Beste forretningsplan

NoAce SB:

  • Beste HR-bedrift