Statsbudsjett 2024: – Et krevende budsjett

Studiestart på campus Drammen.
FLERCAMPUS: USN har 8 campuser og flercampusinstitusjoner blir tilgodesett i statsbudsjettet for 2024.

– Nye oppgaver sammen med redusert bevilgning innebærer krevende prioriteringer for USN i tiden som kommer, sier USN-rektor Petter Aasen.

I forslag til statsbudsjett tildeles Universitetet i Sørøst-Norge 2 296 millioner kroner som er en realnedgang på 0,5 % sammenlignet med inneværende års bevilgning.

Budsjettet inneholder reduksjon av studieplasser og rekrutteringsstillinger, men også overførte oppgaver fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og midler til å etablere en ny campus på Gol. USNs allianse med de fire flercampus-rektorene i kampen for å bedre finansieringen for flercampusinstitusjoner har også gitt resultater.

I forslaget til statsbudsjett presenteres også et nytt finansieringssystem for sektoren som skal gjelde fra 2025.

Flercampusinstitusjoner styrkes

Rektor Petter Aasen mener det er svært positivt at Kunnskapsdepartementet prinsipielt styrker finansieringen til flercampusinstitusjoner og desentralisert utdanning, dels etter modell som foreslått fra USN.

–  Antall rapporterte studenter på desentraliserte studieprogram kan derimot synes å ha blitt vektlagt mye i forhold til institusjoner som har flere fysiske campuser i distriktskommunene.

Aasen mener det bør stilles spørsmål ved om reelle merkostnader for flercampusinstitusjoner blir tilstrekkelig kompensert sammenliknet med midlertidige studiesteder og samlingsbaserte ordninger.

– Prinsipielt er det avgjørende for den framtidige finansieringen av USN at vi har fått politisk gjennomslag for styrket basisfinansiering av flercampusinstitusjoner med et regionalt samfunnsutviklingsmandat.

Etablering av campus på Gol/Hallingdal

USN fremmet i 2022 en søknad på 27 millioner kroner til etablering av en campus i Hallingdal med oppstart for 30 studenter. I budsjettet er USN tildelt 8 millioner kroner til en etablering av campus på Gol. Det fremkommer foreløpig ikke om satsningen vil følges opp med studieplasser eller ytterligere investeringsmidler i senere statsbudsjett.

– Tildelingen fremstår som marginal i forhold til etableringskostnadene, og USN må nå gjøre en ny vurdering sammen med våre samarbeidspartnere av hvordan vi skal få til denne etableringen, sier Aasen.

Oppretting av bachelorstudium i folkedans på USN campus Rauland høsten 2024 med 10 studieplasser blir tildelt 1millioner kroner (halvårseffekt).

Regionale forskningsfond avvikles

Kunnskapsdepartementet avvikler ordningen med regionale forskningsfond (RFF) i forslaget til statsbudsjett. Midlene foreslås overført til et forskningsprogram for helse- og omsorgstjenester i Norges forskningsråd (NFR) og til strategiske forskningsorgan i kommunene.

– USN som et regionalt forankret universitet stiller seg kritisk til en slik avvikling og til hva det kan innebære for samarbeid, forskning og innovasjon mellom aktører i privat og offentlig arbeids- og samfunnsliv i regionen, sier rektor Petter Aasen.

Tilbaketrekking av studieplasser og rekrutteringsstillinger

I 2020 mottok USN 285 studieplasser og 18 rekrutteringsstillinger som følge av Utdanningsløftet. Studieplassene trekkes tilbake som varslet, men med krav om at institusjonene opprettholder utdanningskapasitet innen helse, teknologi og IKT gjennom omprioriteringer som vil være krevende.

Det er derimot svært overraskende at KD trekker tilbake alle 18 rekrutteringsstillingene, det vil også si stillinger som er en viktig del av kapasiteten innenfor de prioriterte områdene helse, teknologi og IKT.

Overføring av oppgaver fra HK-dir til USN

– Det er gledelig at Kunnskapsdepartementet følger opp tidligere uttalelser om forenkling og mer autonomi i sektoren ved å overføre varige ordninger fra HK-dir til utførende institusjoner. Dette vil virke effektiviserende og avbyråkratiserende for viktige tiltak som institusjonene har ansvar for, sier Aasen.

For USN innebærer det at budsjettrammen for maritim utdanning (tidligere Markom )  styrkes med 5 millioner, partnerskap for praksis i lærerutdanningene med 8 millioner og til sentre for fremragende undervisning med 3 millioner.

Reduksjon for inndekning av sentrale satsninger

Over flere år ble USN, som resten av statlig sektor, utsatt for en årlig reduksjon i bevilgningen på 0,5 % i Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. Denne ble avsluttet i 2022, men trekket har blitt videreført med benevnelsen inndekning av satsninger. I forslaget til statsbudsjett er reduksjonen økt til 0,9 % og utgjør 23 millioner kroner. Reduksjonen vil innebære krevende omprioriteringer for USN.

Nytt finansieringssystem

KD har over tid arbeidet med nytt finansieringssystem for sektoren. Endringene har tatt utgangspunkt i Hatlen utvalgets innstilling som gikk i retning av forenkling og målsettingen «Styre mer i det store, mindre i det små».

I budsjettet avklares nytt finansieringssystem og er i hovedtrekk som ventet, basert på tidligere presentasjoner. Standardsatsen for opprettelse av nye studieplasser er noe lavere enn siste års praksis for tildelinger. Den nye indikatoren for fullføring av gradsprogram kunne vært forenklet ved å sløyfe måling mot gjennomsnitt i sektoren. Da hadde den blitt mer forutsigbar og man kunne unngått mulige uheldige omfordelingseffekter.

- Finansieringssystemet vil ha som hovedoppgave å dimensjonere opp en bevilgning til institusjonen, og inneholder ikke i seg selv føringer om institusjonens prioriteringer. Virkningen av nytt finansieringssystem må analyseres og vurderes nærmere fremover, sier økonomidirektør Terje Thomassen.