– Nok synsing om teknologi i skolen

Roger Førde poserer foran skolen han jobber på. Foto
PfDK: Profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK) får stadig økt oppmerksomhet i utdanningssektoren. Avdelingsleder og IKT-ansvarlig på Stranda skole, Roger Førde, er blant studentene på USNs nye master på feltet. (Foto: Privat) Kopirett: USN

Roger Førde jobber på Stranda barneskole og ønsker kontroll på teknologien i klasserommene. Derfor tar han USNs nye master i profesjonsfaglig digital kompetanse for lærere (PfDK).

Integrasjon og bruk av teknologi i skolen har blitt en het potet. Det er svært ulikt syn på digital kompetanse, akkurat som det er ulik interesse og ulike ferdighetsnivå. Dette har avfødt en svært betent diskusjonen om teknologi i skolen.

– Jeg er lei den polariserte debatten, der du enten skal være for eller imot teknologi i skolen. Jeg synes diskusjonen heller bør dreie seg mot hvordan teknologien skal brukes for å gi mer læring, og ikke minst læring for fremtiden, sier Roger Førde.

Han er avdelingsleder for 5.-7.-trinn på Stranda skole i Øygarden kommune i tillegg til å være IKT-ansvarlig, en rolle som ofte medfører mye teknisk assistanse og diverse reparasjoner. 

– Jeg synes at rollen som IKT-ansvarlig på skoler i større grad bør være en pedagogisk og didaktisk ressurs, sier han. 

Nå tar han vår nye master i profesjonsfaglig digital kompetanse på Universitetet i Sørøst-Norge.

Kunnskapsbasert

– Motivasjonen for å bli student igjen er at jeg ønsker en bedre praksis både hos meg selv, men også på skolen og blant mine kollegaer. Det er viktig at det vi gjør ute i skolen er kunnskapsbasert. Mitt inntrykk er at det er mye synsing både fra teknologioptimistene og -pessimistene, sier Førde.

Bare tre måneder inn i studiet, melder Førde at han allerede får omsatt kunnskapen på jobben:

– Først og fremst er jeg blitt mer bevisst på viktigheten av å bruke teknologien didaktisk riktig. Jeg prøver å skape en holdning om at teknologien er et hjelpemiddel for å fremme læring, men ikke et mål i seg selv, sier Førde, som også fremhever at han har lært mye om å utvikle profesjonsfellesskap for å forbedre kollektiv profesjonsfaglig digital kompetanse.

Studenter og undervisere på vår nye master i profesjonsfaglig digital kompetanse. Foto

Ny master for lærere

Profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK) får stadig økt oppmerksomhet i utdanningssektoren. USN er blant de mest aktive på området med flere videreutdanningsstudier i PfDK.

Høsten 2023 startet vi en ny master i profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK) som består av seks emner på 15 studiepoeng hver, pluss en masteroppgave på 30 studiepoeng (totalt 120 studiepoeng).

– Målet er gjøre studentene dyktige i og reflekterte rundt teknologiens rolle i skole og undervisning. De skal også kunne bidra til utvikling av kompetanse på egen skole, forteller Ann-Thérèse Arstorp, som er blant underviserne.

September 2023 startet det første kullet for studenter som skal ta hele graden, og ett kull for lærerspesialister som ønsker å ta de siste 60 studiepoengene, inklusive masteroppgaven.

Se studiemodell under:Studiemodell.

Fleksibel videreutdanning på nett + lærerspesialistutdanning

USN har allerede hatt over 1000 lærerstudenter gjennom våre nettbaserte videreutdanningskurs om PfDK for lærere i grunnskolen og i videregående opplæring. 

Du kan søke om opptak på de nettbaserte studiene direkte ved USN eller gjennom Utdanningsdirektoratets strategi Kompetanse for kvalitet (KFK). Studenter fra disse studiene kan nå få innpass i det nye masterprogrammet.

Vi har også tidligere loset om lag 100 studenter gjennom Lærerspesialistutdanningen i PfDK (et nå utgått studietilbud). 

PfDK som nettbaserte videreutdanningstilbud
  • MOOC i PfDK for grunnskolelærere

USN har siden 2018 tilbudt et nettbasert videreutdanningstilbud for grunnskolelærere (en grunnskole-MOOC) sammen med Høgskolen på Vestlandet (HVL).

Her får du først et felles emne med teoretiske og praktiske perspektiver på PfDK, før du velger ett av fire fagdidaktiske emner. Målet er både å gi generelle innsikter innen PfDK, men også å sette teknologi og digital kompetanse i spill i konkrete faglige kontekster. På den måten søker vi å fange noe av det spesifikke ved undervisning med teknologi i språkfag, realfag, samfunnsfag/KRLE og kunst og håndverk.

Grunnskole-MOOCen har hatt om lag 1000 studenter gjennom de snart fem årene den har vært tilbudt. Mange av studentene har fått støtte gjennom KfK-ordningen til Udir.

  • PfDK MOOC for videregåendelærere

USN har også en MOOC i PfDK for videregåendelærere som har hatt to kull igjennom (sirka 100 studenter). Her er det et felles løp for alle studentene som fokuserer på didaktiske kompetanser og refleksjoner samt kunnskap om teknologi, menneske og samfunn.

Begge studietilbud er 100 prosent nettbaserte. De er populære, og vi får mange gode tilbakemeldinger fra studentene.

Her balanserer vi både teoretiske og praktiske temaer på en god måte, og dette støttes av gode veiledere som følger studentene hele veien. Vi har også lagt mye arbeid i å lage gode strukturer i Canvas.

PfDK lærerspesialistutdanningen

Regjeringen har besluttet å legge ned lærerspesialistordningen og dermed også utdanningstilbudene som var opprettet knyttet til ordningen. Det ble derfor kun fire kull med lærerspesialister fra dette samarbeid mellom Høgskolen på Vestlandet (HVL) og USN.

Rundt 120 studenter har fått 60 studiepoeng, og av disse gikk 18 videre på et masterløp vi fikk til. Det var veldig spennende å utvikle denne utdanningen, særlig på grunn av de svært dyktige studentene vi fikk. Disse studentene kan nå få innpass i masterprogrammet i PfDK.

 

 

 

Master i profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK)

Å undervise i en digitalisert skole krever ny og annerledes kompetanse for lærere. Profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK) bygger på etablerte teorier og innsikter fra pedagogikken, men utvikler og utfordrer etablert kunnskap.

Didaktikk og læringsdesign er sentralt, men også en rekke andre temaer er aktuelle. Ikke minst er forholdet mellom skole og samfunn viktig når teknologien i stadig større grad preger livene og jobbene våre.

Med en mastergrad får du den høyeste utdanningen innen fagfeltet utenom doktorgrad. Du får grunnleggende forskerkompetanse og spesialisert deg innen et bestemt tema.