– Nå føler jeg at det virkelig begynner å ta av

Linea Ødegård og Amber Struijk står ute i sola foran campus Porsgrunn og ser i kamera og smiler
VEILEDERE: Linea Ødegård (t.v.) og Amber Struijk er to av skriveveilederne på USN Akademisk skrivesenter. De har nylig gjennomført senterets første workshop for studenter.

USN Akademisk skrivesenter passerte 500 veiledninger i vårsemesteret og har hatt sin første workshop. De håper å ansette flere for å møte etterspørselen.

USN Akademisk skrivesenter avsluttet vårsemesteret 2023 med 523 fullførte konsultasjoner. Nå har to av de sju veilederne holdt senterets første skriveworksshop for nærmere 90 studenter i vernepleie, og til vinteren skal det ansettes enda flere veiledere.

– Nå føler jeg at det virkelig begynner å ta av. Besøkstallene øker raskt, men mange både blant studenter og ansatte vet ikke om skrivesenteret enda, så det er mye mer potensial for utvikling, sier koordinator Hanna Kavli Lodberg-Holm.

Studenter veileder studenter

USN Akademisk skrivesenter er et gratistilbud til alle studenter ved USN. De sju ansatte veilederne er selv studenter som har eller holder på å ta mastergrad og kan veilede på norsk og engelsk innenfor alle fagfelt. Her kan studenter få hjelp med problemstilling, disposisjon og redigering på semester-, bachelor- og masteroppgaver.

– Det handler ikke om å fortelle hva de skal skrive, men å gjøre dem bevisst på hva som kan endres og motivere dem til å lære selv, sier skriveveileder Amber Struijk.

Struijk er andreårsstudent på bachelor i vernepleie og har to mastergrader og en videreutdanning i veiledning. Sammen med Linea Ødegård, som tar master i klinisk helsearbeid, har hun holdt workshop for førsteårsstudentene på bachelor i vernepleie.

De er begge over gjennomsnittet interessert i språk og skriving, og finner stor glede i å se andre utvikle seg som akademiske skribenter.

– Jeg synes veiledning er veldig interessant. Jeg liker aha-øyeblikkene studentene får, og at de får tro på seg selv. Jeg synes oppgaveskriving bare blir mer og mer moro jo høyere opp jeg kommer. Du lærer mye selv av å veilede andre, sier Ødegård.

I løpet av den to timer lange workshopen har studentene fått se og diskutere teksteksempler, fått innledning i riktig kildehenvisning, og de har begynt å sette opp disposisjon for sin første oppgave under veiledning av Ødegård og Struijk.

– Jeg elsker å skrive, det er en lidenskap for meg. Jeg har mye erfaring i det selv, og når jeg ser at andre sliter vil jeg gjerne hjelpe, sier Struijk.

– Ta kontakt tidlig

På grunn av innlevering av bachelor- og masteroppgaver er våren den travleste tiden for skrivesenteret, men veilederne oppfordrer alle til å komme i gang med både skriving og veiledning så tidlig som mulig, og ikke være redde for å ta kontakt.

– Vi skjønner godt at mange er redde for å dele teksten sin med oss, men den eneste måten å forbedre tekst på er å dele den med andre og snakke om den. Vi er ikke lærere som skal sensurere, vi er her for å hjelpe og gjøre det bedre. Til dette hører også den mentale støtten. Noen kan være fortvilet og sitte fast og trenger flere timer for å bygge selvtilllit, sier Struijk.

Amber står i et klasserom og snakker til en gruppe studenter

Avlaster veilederne

Akademisk skrivesenter har vært tilgjengelig for alle USN-studenter siden mars 2023, men ble startet som et pilotprosjekt på campus Bø i 2019. Initiativtakere er Hanna Kavli Lodberg-Holm, som er førsteamanuensis på Institutt for natur, helse og miljø og koordinator for skrivesenteret, og Arild Skalmeraas, bibliotekleder på campus Bø. Lodberg-Holm hadde selv stor nytte av skrivesenteret på NMBU da hun begynte å studere, og brukte det jevnlig gjennom hele studietiden.

– Etter at jeg var ferdig som masterstudent begynte jeg å jobbe som skriveveileder på skrivesenteret på NMBU og jobbet der i to år, sier hun.

Hun ble etter hvert koordinator og startet egen skriveundervisning og workshoper for studenter og stipendiater i Norge og utlandet. Da hun kom til Bø for å ta doktorgrad i økologi, savnet hun et lignende tilbud ved USN.

– Da Arild tok kontakt og lurte på om jeg var interessert i å starte noe sa jeg selvfølgelig ja til det, sier Lodberg-Holm.

Et annet mål med senteret er å avlaste veilederne på bachelor- og masteroppgaver slik at de kan konsentrere seg om å gi faglig veiledning mens skriveveilederne tar seg av den tekniske biten med akademisk skriving.

– Vi har inntrykk av at mange faglige har satt pris på å få slik avlastning. Vi tror også at et skrivesenter vil heve og profesjonalisere skrivingen blant studentene og bidra til at kvaliteten på oppgavene blir bedre, sier Skalmeraas.

Håper på videre finansiering

Siden oppstarten i Bø i 2019 har senteret gitt 1520 konsultasjonstimer, hvorav 523 var i vårsemesteret 2023. I løpet av vinteren ønsker skrivesenteret å utvide tilbudet med nye skriveveiledere fra flere campuser og studier. Det er fortsatt usikkert om senteret får fast økonomisk støtte, men det jobbes hardt fra bibliotekets side for å få til finansiering.

– Vi får mye positive tilbakemeldinger fra både studenter og veiledere som føler at de kan fokusere mer på det faglige og mindre på det skrivetekniske, så jeg tror skrivesenteret har en viktig rolle fremover. Men tilbudet blir bra på grunn av de utrolig flinke skriveveilederne jeg har med på laget. De er veldig flinke på å gi råd og veilede sine medstudenter og ikke minst gi oppmuntring og komme med gode forslag for hvordan de kan komme videre med oppgaven, sier Lodberg-Holm.

Ødegård og Struijk trives som skriveveiledere og oppfordrer flere til å søke når stillingene blir utlyst.

– Dette er en veldig fin deltidsjobb. Det er læreriktig og gøy, vi har et godt miljø oss imellom, og du får god opplæring. Du trenger ikke å kunne alt, sier Ødegård.

LES OGSÅ: – Ga meg et løft og inspirasjon til å jobbe videre

Akademisk skrivesenter ved USN

  • Gratis skriveveiledning til studenter
  • Veilederne er masterstudenter som kan veilede i akademisk skriving på norsk og engelsk og innenfor alle fagfelt 
  • Begynte som pilotprosjekt i Bø i 2019 og utvidet våren 2022 til digitalt tilbud til hele USN
  • Initiativtakere er Hanna Kavli Lodberg-Holm og Arild Skalmeraas
  • Les mer om skrivesenteret, veilederne og hvilke andre hjelpemidler biblioteket har til deg som er student. Her kan du også booke time for veiledning.