• Aktuelt
  • Nyhetsarkiv
  • Lars-Ingar Meyer Fjeld: – Vinterfestivalen på Rauland er den kuleste tingen

Lars-Ingar Meyer Fjeld: – Vinterfestivalen på Rauland er den kuleste tingen

Lars-Ingar Meyer Fjeld på scena med hardingfele. Foto
FAST FESTIVALDELTAGER: Lars-Ingar Meyer Fjeld er bare 31 år, men har allerede rukket å bli en del av norsk folkemusikks innerste sirkel. Du kan oppleve han med egen dansekonsert og som deltager på Vinterkappleiken under årets Vinterfestival på Rauland. (Foto: Knut Utler) Kopirett: USN

Han er en av Norges fremste spelemenn. Som tenåring ble han bitt av Raulands-basillen på Vinterfestivalen, og siden har han alltid vært sterkt til stede. I år er intet unntak.

– «Hva som er greia med Vinterfestivalen?» Først og fremst er det lokasjonen, som er så sykt deilig, pluss at hele greia er så veldig kompakt: Det er alltid bra oppmøte og høyt nivå, og du bor på festivalhotellet og kan spise og kose deg med god stemning i kafeteriaen og peisestua, og så trenger du aldri mer enn noen raske steg for å være der det skjer – og det skjer mye.

Lars-Ingar har snakka seg varm om Rauland. Første gang han var på Vinterfestivalen var i 2011. Da var han 18-år og skulle sjekke ut forholda før han høsten etter skulle ta fatt på sine folkemusikkstudier på det som i dag er USN campus Rauland. Han ble ikke skuffet.

– Det var så moro. Jeg ble helt revet med fra første stund. Vinterfestivalen er bare den kuleste tingen, sier han.

Mer om Lars-Ingar Meyer Fjeld
  • født i 1992
  • befinner seg i det absolutte toppsjiktet av norske hardingfelespillere
  • er fra Sandefjord, men har lært seg hardingfelespill fra Telemark, særlig Tinn og Tuddal
  • har skrevet egne slåtter og vunnet flere priser i tillegg til å ha levert en serie sterke prestasjoner i Landskappleikene
  • er utdanna lærer (ved det som i dag er USN campus Notodden) og jobber også som kulturskolelærer og barneskolelærer i kommunene Midt-Telemark og Tinn
  • står bak albumet Hardingfele på plateselskapet ta:lik (2016)
  • har begått boka Olav K. Venås – Bygdegeniet og felemakaren frå Gransherrad på Scordatura Forlag (2022)

Vinterfestivalen på Rauland 2024 foregår i hele uke 7, fra 12.-18. februar. Her blir det seminarer, kurs, konserter, kappleik, drivende dansespill og masse buskspill.

Festivalen er et samarbeid mellom USN, Folkemusikkscena på Rauland og Raulandsakademiet.

Ung mann speler fele på ei scene emdan folk dansar på golvet foran han. Foto

Springere og gangere

Lars-Ingar er anerkjent som en av Norges ypperste spelemenn på hardingfele; kjent for å spille med stor detaljrikdom, ornamentikk og form. Han har også komponert egne slåtter.

På torsdag kveld, 14. februar, spiller han opp til dans under vinterfestivalen:

Selv om han ikke går på før klokka 23, og da foran et mer enn bare feststemt og danseklart publikum, skal du ikke forvente verken rammeslåtter (der spelemennene etter sigende kan spille seg til ekstase) eller såkalt trollstemt fele, slik mange ble kjent med gjennom NRK-serien Trollstemt (NRK TV) i 2023.

– Ha-ha, nei jeg er ikke helt der, altså. Jeg er en realistisk type og har til gode å spille meg eller andre inn i ekstase. Kall meg gjerne en tradisjonell og lidenskapelig spelemann, som gjerne vil spille slik de gamle gjorde, og ikke selv stå i veien for slåttene på noe vis. Men misforstå meg rett: Jeg er ikke imot videreutvikling, og jeg er en stor tilhenger av folk som holder på med det, sier han.

Lars-Ingar Meyer Fjeld med hardingfele på scena. Foto

Debutalbumet Hardingfele kom ut i 2016 til strålende kritikker. Anmelderen til Folkemusikk.no kalte det «state of the art hardingfelemusikk fra Telemark» (Folkemusikk.no).

I 2022 begikk han også boka Olav K. Venås – Bygdegeniet og felemakeren frå Gransherad, og du kan lese anmeldelsen av boka på Folkemusikk.no.

Nytt album på beddingen

Lars-Ingar er fra Sandefjord, men har lært seg hardingfelespill fra Telemark, særlig Tinn og Tuddal. Publikum kan vente seg en god del både telespringere og -gangere, men må ikke bli overraska om han slenger han inn en valdresspringer i ny og ne.

Kanskje det også kommer noen smakebiter fra hans – til nå – store hemmelighet. Lars-Ingar røper nemlig overfor USN at han nettopp har fått grønt lys for å lage et nytt album, også denne gangen på det kredible selskapet ta:lik.

– Valuta for penga

Som vanlig er Lars-Ingar også med og konkurrer på hardingfele under Vinterkappleiken 2024 (Facebook), som foregår hele lørdagen (17. februar).

På kappleik møtes utøvere av norsk instrumental og vokal folkemusikk og folkedans for å vise fram sine ferdigheter og konkurrere i ulike klasser, eksempel langeleik, kveding, samspill, dans og, for Lars-Ingars del: hardingfele.

Les mer om kappleieker
  • Kappleikene er lokale, regionale og nasjonale konkurranser der utøvere av norsk instrumental og vokal folkemusikk og folkedans viser fram sine ferdigheter i ulike klasser, som for eksempel fele, hardingfele, langeleik, kveding, samspill og dans.
  • Kappleikene er en måte å ta vare på og videreføre de gamle folkemusikk- og folkedanstradisjonene i Norge, og de bidrar også til å skape nye uttrykk og møteplasser for folkemusikkinteresserte.
  • Det finnes flere typer kappleiker, som varierer i størrelse, omfang og innhold:
    • Landskappleiken er den største og viktigste kappleiken, og den regnes som et norgesmesterskap i folkemusikk og folkedans.
    • Regionale og lokale kappleiker er mindre arrangementer som fokuserer på de folkemusikk- og folkedanstradisjonene som er typiske for det området de blir arrangert i.

– Vinterkappleiken på Rauland er den beste lokalkappleiken av dem alle. Etter hvert som jeg har blitt eldre, må jeg innrømme at noen lokalkappleier må vike, men Rauland er fast. Det er det første jeg setter i kalenderen min hvert nyttår.

Vinterkappleiken på Rauland har rykte på seg for å tiltrekke seg mange av de høyst rangerte utøverne. I år er intet unntak – tvert imot: Programmet for festivalen inneholder en rekke dansekonserter med svært dyktige utøvere, noe som gir en pekepinn på at det kan bli svært høy deltaking i hardingfele klasse A i år, kanskje opp mot landskappleik-nivå.

– Jeg har aldri sett så mange deltakere på så høyt nivå på en lokalkappleik før. Dette er meget spesielt, men også helt typisk Rauland: skikkelig valuta for penga, sier han.

Raulandsk «rom-kultur»

– Mange tror at folkemusikere bare sitter på rommet og drekker og sender fela rundt. Og mange gjør jo det! Men det er her «rom-kulturen» kommer inn – for vi låser aldri døra, og alle kan komme og gå som de vil. Veldig behagelig. Slik er det på Rauland: Det sitter en gjeng og spiller slåtter fra Setesdal på ett rom, og går du til neste, så er det telemarkspel, og på neste er det Valdres som gjelder, og så er det gjerne også noen rom der alle tradisjonene møtes, forteller Lars-Ingar.

Vi håper vi ser deg i gangene – på vei inn og ut av nye rom og kulturopplevelser på Vinterfestivalen på vakre campus Rauland.

Folkemusikkfotografen

Alle bilder fra Vinterfestivalen på Rauland og av Lars-Ingar Meyer Fjeld er tatt av folkemusikkfotografen Knut Utler.

Sjekk ut noe av hans fantastiske arbeid på Facebook her:

Vinterfestivalen på Rauland 2024

  • foregår i hele uke 7, fra 12.-18. februar
  • seminarer, kurs, konserter, kappleik, drivende dansespill og masse buskspill

Fullt program: Vinterfestivalen på Rauland 2024 (visitrauland.com)

Festivalen er et samarbeid mellom USN, Folkemusikkscena på Rauland og Raulandsakademiet.