Flere menn velger sykepleierutdanning

Jakob-Tislevold-og-Øivind-Jahre-er-førsteårsstudenter-på-bachelor-i-sykepleie-ved-Universitetet-i-Sørøst-Norg
BLIR FLERE: – Sykepleieryrket er noe jeg kan gjøre resten av livet, det er noe jeg er stolt av og det er kult å drive med, sier Øivind Jahre (t.h). Sammen med Jakob Tislevold er han førsteårsstudent på bachelor i sykepleie.

Jakob Tislevold og Øivind Jahre er blant 190 mannlige studenter som tar bachelor i sykepleie ved Universitetet i Sørøst-Norge. Aldri før har så mange menn valgt sykepleierstudiet ved USN.

Selv om prosentandelen ikke er svimlende høy, tyder den like fullt på en positiv tendens som lenge har vært etterlyst i utdannings- og helsesektoren. Line Joranger er professor i sosial-, kultur- og samfunnspsykologi ved USN. Hun synes tallene viser grunn til optimisme, og peker på ungdommens verdisyn som en mulig faktor.

– Vi ser en større interesse blant unge, både menn og kvinner, for å hjelpe verden og andre. Da er sykepleierutdanningen godt egnet. Statistikken kan også handle om å skaffe seg en trygg inntekt og fremtid, sier Joranger.

Verden er i endring, og professoren mener vi trenger mennesker som prioriterer annerledes enn tidligere.

– Jeg tror vi fortsatt vi vil se tradisjonelle kjønnsrollemønstre i utdanninger og arbeidsplasser. Men det skjer positive forskyvninger fordi vi har begynt å tenke annerledes om oss selv og andre, mener professoren.

LES OGSÅ: Vil utgjøre en forskjell som sykepleier

Byttet fra jobb til sykepleiestudier

Øivind Jahre (25) og Jakob Tislevold (27) er to av studentene som har valgt en sykepleierutdanning ved USN. De startet begge på bachelor i sykepleie høsten 2023, og hadde både annen utdanning og jobb før de startet på utdanningen.

Øivind var i flere år vekter i Oslo, mens Jakob var utdannet maskiningeniør og jobbet i produksjon.

Begge gikk noen runder med seg selv før de søkte på sykepleierstudiet, og da var det viktig å snakke med andre menn i sykepleieryrket og finne mannlige rollemodeller.

– I min familie har ingen menn utdannet seg i helsevesenet før meg, så det var en barriere. Men det var stor aksept hos både venner og familie. Jeg snakket med en bekjent som hadde valgt yrket, og da fikk jeg bekreftelsen jeg trengte, forteller Jakob.

Han tror også at det var et verdivalg. Han hadde jobbet noen år innen mekanikk og produksjon der det meste handlet om produksjon og penger.

– For meg er det viktig at mennesker har det bra kollektivt fremfor økonomisk vekst. Jeg har vokst opp med et godt velferdssystem, og det vil jeg bidra til å opprettholde. Jeg kom også dit at jeg ønsket å ivareta kropp og helse i en større forstand.

Øivind hadde en lagfører i Heimevernet som var sykepleier. Å prate med lagføreren ledet ham inn på yrket. Som vekter i Oslo fikk han også erfaring fra akutt helsehjelp med både hjertestarter og overdoser. Det ga ham mye å kunne hjelpe i en kritisk situasjon.

– Å kunne handle i en stressende, kritisk situasjon og mestre det, er en følelse jeg ikke har kjent på tidligere. Det ga meg mye. Jeg er glad i å hjelpe folk rundt meg, det å få dem til å føle seg bedre, forteller Øivind.

LES OGSÅ: Realistisk øving i simuleringssenterGJORT SINE ERFARINGER: Universitetslektor Dag Korsæth har undervist på sykepleierutdanningen siden 1994.

Må jobbe for å beholde mennene

Ved Fakultet for helse - og sosialvitenskapelige fag er de opptatt av å rekruttere menn, men også å beholde dem. Det er en utfordring å få menn til å gjennomføre studiet og bli i yrket. Fakultetet har vært opptatt av å skape et læringsmiljø som rommer både mannlige og kvinnelige uttrykk.

Universitetslektor Dag Korsæth har jobbet på sykepleierutdanningen ved USN (og tidligere Høgskolen i Vestfold) siden 1994. Han har fulgt utviklingen og har sammen med kollegiet gjort seg noen erfaringer i studiet. Målet er at de mannlige studentene skal trives. De trodde på et tidspunkt at det var lurt å samle de mannlige studentene, men der tok de feil.

– Vi har forsøkt å sette sammen rene mannegrupper med mannlige lærere og studenter i enkelte emner og fag, men evalueringen viste oss at blandede grupper med menn og kvinner fungerte best. Det har også vært best for klassemiljøet. Vi har også vært bevisste på å bruke flere mannlige studenter til å promotere bacheloren vår mot videregående skole, forteller Korsæth.

LES OGSÅ: Karrieremuligheter som sykepleier 

Åpner opp relasjoner

Jakob og Øivind har funnet seg godt til rette på 1.året på sykepleierstudiet. Øivind bor i studentbolig på campus, mens Jakob bor i hjembygda Andebu med kone og barn.

– Jeg trives utrolig godt. Sykepleieryrket er noe jeg kan gjøre resten av livet, det er noe jeg er stolt av og det er kult å drive med. På dette studiet har jeg funnet veldig mange jeg er på bølgelengde med. I en usikker og ustabil verden er sykepleie et trygt valg, sier Øivind.

Jakob er enig, og opplever også at han på studiet lærer mye som kan brukes i livet generelt.

– Jeg merker at folk åpner seg mer opp for meg når jeg forteller at jeg går på sykepleie. Mennesker rundt meg tør å spørre og det åpner opp relasjoner, forteller Jakob. 

Tabellen viser totaltallet og antall mannlige studenter på bachelor i sykepleie ved USN.

 

Årstall

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Antall sykepleiestudenter

1460

1390

1410

1420

1390

1415

Antall mannlige sykepleiestudenter

160

150

155

170

165

190

Prosentandel menn

10,96%

10,79%

10,99%

11,97%

11,84%

13,43%


Kilde: Database for statistikk om høyere utdanning

Sykepleierutdanningen ved USN

USN har sykepleierutdanninger på campusene Drammen, Vestfold og Porsgrunn, samt nett- og samlingsbasert i to fylker. Dette studieåret går 1415 studenter på bachelor i sykepleie ved USN, og 190 av disse er menn. Mennene utgjør totalt 13,4 prosent av sykepleiestudentene, som er økning på 3 prosent fra 2018.

Nasjonalt har det også vært en økning av mannlige sykepleierstudenter de siste tjue årene. 2021 var toppåret med 2276 mannlige sykepleierstudenter på landets 13 sykepleierutdanninger.

Se tabell med totaltall og antall mannlige studenter på bachelor i sykepleie ved USN nederst i saken.