Bedriftsleder: – USN er vår viktigste rekrutteringskanal

Bilde av Ole Morten Amundsen og Liv Anita Eriksen Solli i stoler.
ALLEREDE ANSATT: Ole Morten Amundsen har allerede ansatt Liv Anita Eriksen Solli i halv stilling som forretningsutvikler i Rubynor. (Foto: Jan-Henrik Kulberg)

Gründer Ole Morten Amundsen tilbyr studentene både internship og bachelorprosjekter. Liv Anita har fått jobb før hun er ferdig med studiet.

For selskapet Rubynor er studentene fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) en ressurs. IT-utviklingsselskapet i Skien er spesialist på oppstartsbedrifter, og har våren 2023 hele seks studenter i internship.

Halvparten av dem er fra bachelor i innovasjon og entreprenørskap og halvparten fra bachelor i IT og informasjonssystemer.

Som om ikke det var nok, har Rubynor også seks IT-studenter som jobber med et bachelorprosjekt. Flere av bedriftens ansatte er tidligere USN-studenter som har fått jobb etter internship.

– For oss er dette en vinn-vinn-situasjon. Jeg synes det er vanskelig å ansette noen som kommer og søker jobb kun med et vitnemål. Da vet jeg egentlig ikke så mye annet om dem enn karakterene. Hvis de derimot har jobbet her et halvt år på internship,vet jeg alt om dem, sier daglig leder Ole Morten Amundsen.

For ti år siden ansatte han sin første USN-student, også det etter internship, og det var bare de to i starten. Nå er Rubynor et selskap i sterk vekst, med 32 ansatte. I skrivende stund er fire nye oppstartsbedrifter under utvikling.

Flytaxi på Gardermoen

Neste gang du står på Gardermoen og skal bestille taxi, kan du sende en varm tanke til dette innovative selskapet i Skien.

Det selvbetjente bestillingssystemet for taxi på landets hovedflyplass er nemlig utviklet av dem, og har resultert i Rubynor Flytaxien som er et av flere nye selskaper i porteføljen.

Gruppebilde av studenter og tidligere studenter rundt bordtennisbord.

Flere studenter jobbet med utviklings- og ekspansjonsmuligheter for Rubynor Flytaxien som case i studiet sitt. En av dem var Liv Anita Eriksen Solli, som snart er ferdig med bachelor i innovasjon og entreprenørskap.  

Så det er koblinger på kryss og tvers mellom bedriften i Skien og USN Handelshøyskolen i Bø.

LES OGSÅ: – Dette er en bedre måte å lære på

Fulgte drømmen om bachelor

Nå er Liv Anita godt i gang med karrieren sin, med halv stilling i Rubynor før hun har rukket å få vitnemålet fra USN.

– Det hadde jeg ikke sett for meg da jeg startet som student. Jeg visste ikke hva innovasjon og entreprenørskap var for noe en gang. Nå er jeg glad for at studiet var så tett koblet mot arbeidslivet. Jeg må jo ha gjort noe riktig med forretningsplanen, siden jeg ble tilbudt halv jobb her, sier Liv Anita med et smil.

Med tre barn og fagbrev i hestefag, valgte hun å følge drømmen om en bachelorutdanning. De første to årene dagpendlet hun fra hjemkommunen Gjerstad, i nærheten av Kragerø, til campusen i Bø.

Bilde av Runar Gundersen og Øystein A. Wendelborg.

Der meldte hun seg også på USNs arbeidslivsmentorprogram, og fikk nettopp Ole Morten Amundsen som mentor.  Nå skal hun hjelpe Rubynor med forretningsutvikling.

– Senest i dag sa Ole Morten til meg at jeg må feile for å lære. Det synes jeg er en veldig fin måte å tenke på.

LES OGSÅ: Halve staben har IT-utdanning fra USN

Har tett kontakt med bedriftene

– For USN er jo arbeidslivsrelevans ekstremt viktig. Ute i en bedrift får studentene virkelig bryne seg og prøve ut kunnskapen i praksis. Det er viktig at de har med  solid teoretisk kunnskap fra USN før de kommer ut i bedriften. På den måten lærer de mest mulig av oppholdet i bedriften, sier Runar Gundersen og Øystein A. Wendelborg fra USN Handelshøyskolen.

Gundersen er programansvarlig for bachelor i innovasjon og entreprenørskap, mens Wendelborg er ansvarlig for fakultetets internship-ordning ved campus Bø, samt underviser på bachelor i IT og informasjonssystemer.

De har tett kontakt med rundt 40 bedrifter i regionen, både på internships og bachelorprosjekter, men også for å sikre at utdanningene er i tråd med næringslivets behov.

– Det skjer hele tiden en utvikling som vi må følge med på som forelesere, og da er det viktig å ha kontakt med bransjene som vi utdanner til. Vi inviterer dem også inn som gjesteforelesere, så studentene får fersk kunnskap fra arbeidslivet.

LES OGSÅ: Linus tilbake på campus, no for å forelese

Praksis ved USN

  • USN har tett praksissamarbeid med arbeidslivet, både offentlig og privat sektor. Dette bidrar til at studentene våre blir ettertraktede i jobbmarkedet.
  • Profesjonsutdanningene har praksis som en integrert og obligatorisk del av studieprogrammet.
  • Noen studier gir mulighet til internship som kombinerer studier og praksis i en bedrift i inn- og utland, mens i andre studier inngår betalt jobb hos én av samarbeidspartnerne våre.

Les mer om mulighetene for praksis her