Arendalsuka: Nå gjenstår handling

Paneldeltakerne på rad og rekke sittenede på stoiler på scenen om bord i Berntine
SAMFUNNSTEMAER: Universitetet i Sørøst-Norge bidrar til samfunnsdebatten under Arendalsuka. Her en samtale om NATO med direktør Ulf Sverdrup (til venstre) i Norsk utenrikspolitisk institutt, professor Jan Erik Grindheim, stortingspolitiker Ine Eriksen Søreide (H) og statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget. (Foto: An-Magritt Larsen)

Hvorfor vil ingen bli lærere om dagen? Hvordan kan vi bedre integreringen gjennom boligpolitikk? Kan velferdsteknologi bli bærekraftig? Hvem er disse unge som utfordrer oss mest?

Spørsmålene var mange og brede fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) under Arendalsuka i forrige uke.

Om bord i ishavsskuta Berntine holdt USN 15 egne arrangementer, to av dem i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. I tillegg deltok fagpersoner fra USN på andres arrangementer rundt i sørlandsbyen.  

– På Arendalsuka bidrar USN til samfunnsdebatten ved å sette viktige samfunnstema på dagsorden i egne arrangementer. Her har vi også en god mulighet til å gi politikere og andre beslutningstakere kunnskap til å ta de riktige valgene. Samtidig er det viktig for oss å lytte og lære av andre i utdanningssektoren og relevante aktører fra hele landet, sier viserektor for ekstern samhandling, Nils Kristian Bogen.

LES OGSÅ: Rektorer slår kreftene sammen

Rekord med akademia

Arendalsuka har vokst til å bli en nasjonal arena hvor næringsliv, kommuner, organisasjoner og akademia møter hverandre og folk. Her diskuteres samfunnsutfordringer og hvordan samarbeide bedre for å utvikle gode lokalsamfunn til beste for alle.

Publikum fylte skuta og flere sto på kaia under USNs debatter, som også kunne følges digitalt.

Arendalsuka er ett av fem store, årlige arrangementer hvor USN deltar for å bli sett og hørt. I år var hele 219 arrangementer meldt inn under merkelappene utdanning og forskning. Det er ny rekord.

Nærfoto av ordstyrerene om bord i Berntine

– Vi er et universitet der kunnskaps- og kompetanseutvikling skjer gjennom tett samarbeid med samfunns- og arbeidsliv der folk bor og arbeider. Arendalsukas kvalitet skapes i at det er et åpent arrangement for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Målet er å bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati, forklarer Bogen.

LES OGSÅ: Rett fra videregående skole til studiestart

Verbale brytekamper uteble 

Gatene i Arendal sentrum fylles med stortingspolitikere, ordførere og andre lokalpolitikere, lobbyister, næringslivsledere, kommuneledelse, organisasjoner, politi, universiteter, høyskoler, publikum og omtrent hele presse-Norge.

Deriblant har Dagens Næringsliv fast plass ved Trefoldighetskirken med et enormt telt som fylles av publikum og gjester i direktesendte debatter og samtaler. Sentralt plassert midt i Arendal havn kjører NRK sendinger på radio og TV gjennom hele uka. 

Tine Prøitz sammen med resten av panelet sittende på scenen om bord i Berntine

Blant temaene på USNs arrangementer sto læreryrket, klasseskille i skolen, utenforskap, integrering, velferdsteknologi, boligpolitikk, næringspolitikk og grønn omstilling.

Publikum gikk glipp av verbale brytekamper på scenen. Isteden møttes paneldeltakerne til dialog og enighet om både samfunnsutfordringer og mulige løsninger. Fremover gjenstår å lande de riktige løsningene – og handle! 

 

Dette er Arendalsuka

  • Arendalsuka er en demokratisk møteplass åpent for alle som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer.
  • Ble etablert i 2012 med inspirasjon fra Almedalsuken i Sverige. 
  • Rundt 1700 arrangementer og 200 stands fyller Arendal sentrum hvert år i uke 33, i år fra 14. til 18. august. 
  • Arendalsuka har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt.