Disputas: Vibeke Sjøvoll

Vibeke Sjøvoll disputerer for doktorgraden i kulturstudier. Avhandlingen handler om hva designstudenters arbeidsprosesser kan fortelle om muligheter og begrensninger i designutdanningen.


12 May

Praktisk informasjon

Har du spørsmål?

Vibeke Sjøvoll skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Vibeke Sjøvoll. FotoSjøvoll har fulgt doktorgradsprogrammet i kulturstudier ved Fakultet for humanioira, idretts- og utdanningsvitenskap.

Avhandling: Creating, uncreating and recreating: experimenting together with students, things and processes in design education (USN Open Archive)

Avhandlingens norske tittel: Forlatte ideer: en artografisk studie i designutdanning. 

Tema for avhandlingen: Hva kan designstudenters arbeidsprosesser fortelle oss om muligheter og begrensninger i designutdanningen? Forankret i empiriske studier av konkrete situasjoner i en utdanningssammenheng utforsker avhandlingen problemer, verdier, kunnskap, håp og mål som er i spill i utdanning. 

Alle interesserte ønskes velkommen til prøveforelesning og disputas. Disputasen blir holdt på engelsk.

Lenke til digital deltakelse (Zoom)

 

Sammendrag
Forskningen i denne avhandlingen har funnet sted ved utdanningen Produktdesign på OsloMet.

Sjøvolls avhandling undersøker både hvordan utdanningen beskrives i programplaner og hvordan den faktisk foregår i praksis. Undersøkelsen viser at det gis mindre rom enn ønskelig for studentene til å finne sin egen vei ved hjelp av prøving og feiling.

Avhandlingen tematiser både det studentene gjør, men også det de ikke våger å gjøre, ideer som forlates, prosjekter de ikke fullfører, som de mistenker ligger utenfor det som blir regnet som «nyttig» eller «verdifullt» i designutdanningen. Sjøvoll viser at å undersøke dette også kan ha relevans for forskning og utdanning i andre fagsammenhenger. Forankret i empiriske studier av konkrete situasjoner i en utdanningssammenheng utforsker avhandlingen problemer, verdier, kunnskap, håp og mål som er i spill i utdanning.

Men avhandlingen er også en undersøkelse av ulike prosesser knyttet til det å skrive en ph.d.: Sjøvoll er selv i utgangspunktet utdannet billedkunstner. Avhandlingen er slikt sett også en tematisering av forholdet mellom kunst og forskning og kunst og design. Disse temaene er undersøkt via Sjøvolls egne utfordringer i arbeidet med å lage akademisk relevante tekster på grunnlag av materielle eksperimenter med studenter.

Eksperimentene er komplekse, de handler ‘om’ forskjellige ting fra ulike sfærer: Målene for utdanningen som et slags utenfra eller utenfor, forskerens og studentenes prosesser som et slags indre eller innenfor. Men det viktigste med eksperimentene er at de tematiserer de intime relasjonene mellom den materielle verden og den sosiale verden, mellom utdanning og verdier, kropp og sinn, materie og mening, og praksis og forskning.