Tilrettelegging på utveksling

Fire jenter som ler mot kamera på fjelltur

Utveksling gir deg nye faglige perspektiver, erfaringer, kunnskap og minner for resten av livet, og alle studenter har mulighet til å søke på utveksling uansett funksjonsnivå.

Alle studenter, uansett funksjonsnivå, kan reise på utveksling. Inkludering er et av de viktigste prinsippene i det nye Erasmus-programmet (2021-2027). Det innebærer blant annet at enda flere skal få mulighet til å delta.

Hvis du ønsker å studere i utlandet, bør du starte planleggingen i god tid, særlig dersom du har behov for tilrettelegging av studiene eller hverdagen ved ditt nye lærested. Husk at vi er her for å hjelpe deg! Vi ønsker at så mange som mulig får oppleve å reise på utveksling.

Slik kommer du i gang

Begynn med å utforske utvekslingsmulighetene for studieprogrammet ditt på USN, og på nettsidene til partnerne våre. USN har mange avtaler over hele verden, og vi har også Erasmusavtaler i Europa. Alle utdanningsinstitusjoner som deltar i Erasmus+ forplikter seg til å legge til rette for personer med spesielle behov eller funksjonsutfordringer.

Veiledning om utveksling 

Ta gjerne kontakt med oss på international@usn.no tidlig i søknadsprosessen slik at vi sammen kan finne fram til gode løsninger for ditt utvekslingsoppholdet .

Vi kan sette deg i kontakt med de ansvarlige for tilrettelegging ved universitetet der du ønsker å ha utvekslingsopphold, se på mulighetene for et forberende besøk, snakke med studieveiledere eller andre. 

Kontaktinfo til ansvarlige for tilrettelegging på USN finner du her.

Beskriv behovene ditt for tilrettelegging tidlig i prosessen. Da får de som hjelper deg tid til å finne gode løsninger i samarbeid med det lærestedet som skal ta imot deg som utvekslingsstudent. Vi vet det kan være vanskelig å være åpen om funksjonsutfordringer. Organisasjonen Association for Higher Education Access and Disability har laget en fin veileder om åpenhet som kan være til hjelp: Disclosure-guidelines/veileder.

 

Støtteordninger og finansiering


Erasmus+:
Alle utdanningsinstitusjoner som deltar i Erasmus+ skal legge til rette for personer som har behov for det.

Du kan motta et tilleggsstipend på 250 €, dersom du er innenfor en av disse kategoriene:

  • student med mindreårig(e) barn
  • student med flyktningstatus
  • student med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer

 

Studentar med færre muligheter på korttidsmobilitet, får tilleggsstipend på 100 euro for utvekslingsopphold som varer 5 til 14 dager. 

 

Her kan du lese mer om de ulike kravene: 

  • Studenter med mindreårig(e) barn: 

Alle studenter med barn, uavhengig av om barnet er med på mobiliteten eller ikke, kan få tilleggsstipend. Man kan likevel bare få ett tilleggsstipend, slik at man ikke får noe mer dersom man har flere barn. Studenten skal signere en erklæring ("declaration on honour") for å bekrefte at de tilhører kategorien.  

  

  • Studenter med flyktningstatus:  

Alle studenter med flyktningstatus faller inn under denne kategorien. Studenten skal signere en erklæring ("declaration on honour") for å bekrefte at de tilhører kategorien. 
 

  • Studenter med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer: 

Alle studenter som faller inn under FNs definisjon: "Students who have long-term physical, mental, intellectual or sensory impairments which, in interaction with various barriers, may hinder their full and effective participation in society on an equal basis with others" (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities, UNCRPD) faller inn under denne kategorien. Denne definisjonen er bred, men viser til at funksjonsnedsettelsen og den kroniske sykdommen må være varig.  

Studenter som kommer inn under denne kategorien kan levere en bekreftelse fra legen på at de faller inn under definisjonen over. Studenter som alt har levert dokumentasjon på funksjonsnedsettelse for å få tilrettelegging på studie, trenger ikke å sende inn ny dokumentasjon for å motta tilleggsstipend.  

 

Erasmus+ har i tillegg et ekstrastipend du kan søke om ved behov for tilrettelegging. Midlene skal dekke ekstrautgifter som ikke blir dekket av hjelpemidler/støtte som personen har krav på å ta med seg fra Norge. Midlene skal dekke dokumenterte ekstrautgifter ved:

  • funksjonsnedsettelser
  • kroniske sykdommer
  • andre tilretteleggingsbehov, for eksempel dysleksi

 

NAV:
Hvis du mottar ytelser fra NAV, må du ta kontakt med NAV Internasjonalt for å finne ut hvordan studier i utlandet påvirker ytelsene. Du finner mer informasjon på NAVs nettsider student i utlandet.  
 

Personlig assistanse:
Det er kommunene som tilbyr og som fatter vedtak om personlig assistanse. Støtten til brukerstyrt personlig assistanse under studier i utlandet er ikke lik i alle kommuner. Ta derfor kontakt med kommunen din for mer informasjon tidlig i planleggingen.


Lånekassen:
Alle som studerer i utlandet kan få støtte fra Lånekassen. I tillegg gir Lånekassen ekstrastipend til studenter som ikke kan jobbe ved siden av utdanningen på grunn av en funksjonsnedsettelse. Denne støtten kan som hovedregel beholdes under utvekslingsopphold i utlandet, uansett studiested. Ta kontakt med Lånekassen for informasjon om hvordan du kan beholde ekstrastipendet under utenlandsoppholdet.


Legater og stipender:
Mange legater og stiftelser gir stipender. Det er ofte ikke spesifisert at stipendet kan gis til studenter med nedsatt funksjonsevne, studenter med behov for tilrettelegging eller studenter som skal studere i utlandet. Likevel bør du i søknaden beskrive kostnadene du har som følge av funksjonsnedsettelsen og behovet for tilrettelegging.

Stiftelsen Sofies Minde gir et eget stipend til studenter med bevegelseshemning som tar bachelor- eller mastergradsstudier i Norge eller i utlandet.  

 

Unge funksjonshemmede

Unge funksjonshemmede har 38 medlemsorganisasjoner. Til sammen representerer disse over 25 000 personer. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker noen å prate med, som kanskje deler noen av de samme erfaringene du har. 

Ulike tilbud i utlandet

Tjenester som tilbys kan variere fra land til land, dette kan for eksempel gjelde:

  • Tilrettelagt bolig
  • Reisehjelp
  • Tilgjengelighet/adkomst
  • Tilrettelegging av eksamen/alternative eksamensformer
  • Tilrettelagt lærestoff (f.eks. lydbøker)
  • Mulighet for assistanse/ledsager
  • Tegnspråktolk
  • Forberedende besøk til vertsinstitusjonen

På nettsiden The European platform about inclusion and support services
finner du en oversikt over tilrettelegging og hva som tilbys ved de ulike utdanningsinstitusjonene i Europa.
 

Reisebrev og tilbakemeldinger fra studenter på utveksling

Inclusive Mobility Europe har samlet en rekke tilbakemeldinger (testimonials) fra studenter som har vært på utveksling og mottatt inclusive grant support. På www.inclusivemobility.eu/testimonials kan du lese tilbakemeldingene. 

Nyttig støtte under utvekslingsoppholdet

ANSA:
Når du skal studere i utlandet, kan det være nyttig å være medlem i ANSA. Som student med nedsatt funksjonsevne kan du oppleve utfordringer under oppholdet i utlandet, som gjør at du trenger noen å snakke med.

Med ANSAs sosialrådgivere kan du ta opp praktiske, følelsesmessige, studierelaterte eller helsemessige utfordringer. De arrangerer også sosiale aktiviteter for at dere raskt skal bli kjent med hverandre, og bli del av studentnettverket på deres nye studiested. 
 

Universell:
Universell er nasjonal pådriver i høyere utdanning for inkluderende læringsmiljø, læringsmiljøutvalg og universell utforming. De har nettsider om internasjonal studentmobilitet hvor det er samlet informasjon som er nyttig i planleggingsprosessen. På sine nettsider har de en rekke nyttige linker som gjelder både støtteordninger og studenterfaringer.

 

Nordens velferdssenter har laget en fin film om å studere utenlands med funksjonsnedsettelse:

 

Spørsmål om tilrettelegging? Kontakt oss på international@usn.no

Har du en eller flere funksjonsutfordringer, lese eller skrivevansker, psykiske vansker, helseproblemer, økonomiske, sosiale og geografiske utfordringer, eller opplever du utfordringer knyttet til etniske bakgrunn og kulturelle forskjeller?

Ta kontakt med oss slik at vi sammen kan se på dine utvekslingsmuligheter. Du kan enten sende oss en e-post, eller ringe oss. Dersom du ønsker et møte (fysisk eller virtuelt) er det bare å ta kontakt, så finner vi en tid som passer.

international@usn.no 

tilrettelegging@usn.no

 

Gode lenker: