Barnehagelærer i Klokkargaarden barnehage

Montessoripedagogikk

Videreutdanningsstudiet i montessoripedagogikk er et samlingsbasert studium. Det er en utdanning for pedagoger tilknyttet montessoriskoler og montessoribarnehager.

  • Søk opptak fra: 01. Feb 2025
Legg varsel i kalenderen min

Studieinformasjon

  • Studiested: Vestfold
  • Studienivå: Videreutdanning
  • Progresjon: Deltid
  • Oppstart: Høst 2025
  • Studieopplegg: Samlingsbasert
  • Studiepoeng: 60
  • Søknadsfrist: 15.04.2025
  • Søkekode: 6330
  • Antall semester: 4
  • Undervisningsspråk: Norsk
  • Antall studieplasser: 10
Vis flere keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Montessoripedagogikk

I en montessoribarnehage eller montessoriskole praktiseres metoden og undervisningen i henhold til de pedagogiske prinsippene grunnlagt av Maria Montessori.

Studiet består av to deler som til sammen utgjør 60 studiepoeng over fire semestre. Hver del består av teoriforelesninger, opplæring i bruk av montessorimateriell og praktisk arbeid med materiellet.

Hva slags jobb får du

Studiet er en videreutdanning og kvalifiserer til å jobbe som godkjent montessorilærer /montessoripedagog i skole eller barnehage.

Dette lærer du hos oss

Studiet består av teori, metode og praktisk opplæring som skal kvalifisere studenten til å kunne skape en helhetlig utdanning for barn. En montessoripedagog trenger en solid kunnskapsbase i mange fagområder, både teoretisk og praktisk, for å kunne skape en helhetlig læringshverdag for barna der de er i sin utvikling. Studenter velger å følge barnehageutdanningen 0-6 år, eller skoleutdanningen 6-12 år, men alle studentene får det teoretiske grunnlaget for montessoripedagogikken fra 0-12 år.  

Studiet gir 60 studiepoeng over 2 år, og krever ca 800 arbeidstimer per år (en 50% stilling som tilsvarer 15 timer i uken). 400 timer går til samling hvert år (9 samlinger på en uke hver, pluss ekstra uker til muntlig og skriftlig eksamensøving og gjennomføring). Samlingene består av teoriforelesninger og diskusjoner, materiellpresentasjoner og øving med materiell, og andre læringsaktiviteter knyttet til fag. 400 timer blir lagt til intermodulene med oppgaver, materiellaging, flipped klasserom forberedelse, observasjonsoppgaver, loggskriving, utprøving av oppgaver i praksis på eget arbeidssted, og en stor andel refleksjon, skriving og dokumentasjon. Mange av arbeidsoppgavene gjøres på samlingene, men mye kan og bør gjøres i egen undervisningssituasjon ved egen skole/barnehage. 

Eksempler på dette kan være:

  • Studentene har oppgaver som handler om visuelle sammendrag til presentasjonene. Hvis det forventes at de gir disse presentasjonene, kan tid brukt på visuelle sammendrag lemmes inn i planleggingstid.
  • Studentene har oppgaver som er materiellaging. Noe av dette kan også lemmes inn i planleggingstid.
  • Studentene har teorioppgaver som involverer lesing og videoforelesninger. Disse kan også gjøres med resten av personalet, som kan gi verdifull oppfriskning for alle.
  • Studentene har observasjons- og praksisoppgaver og mesteparten av disse oppgavene bør gjøres under arbeidstida, og kan gi verdifull informasjon og profesjonell utvikling for hele skolen.
  • Studentene har oppgaver i kunst, geometri og andre ting som krever håndarbeid. Disse oppgavene kan gjøres når man gir selve presentasjonen til barna.  Da blir det også en del av skoledagen og ikke noe som må gjøres separat.

Dette praksisnære studiet er først og fremst rettet mot mennesker som jobber i en montessoriskole/barnehage. Det er viktig å ha en dialog med skoleleder om å tilrettelegge arbeidsoppgavene på skolen slik at det man lærer på studiet kan prøves ut i praksis og at arbeidsoppgaver i studiet kan gjennomføres som en del av ordinært arbeid. Studenter som ikke jobber på en montessoriskole må lage en avtale med en montessoriskole/barnehage for å kunne gjennomføre observasjon og praksis. 

Studiet er internasjonalt anerkjent, og gir sertifisering for å kunne jobbe som AMI (Association Montessori Internationale) lærer i barnehage eller skole i hele verden. 

Slik er studiet organisert

Del 1: Barns utvikling/ barnets utforsking av verden.
Praktisk del: Kunst og musikk, historie, biologi og geografi, språk, matematikk, geometri.
Hverdagsøvelser og sansetrenende materiell.

Del 2 : Teori i praksis /praktisk gjennomføring av montessoripedagogikk
Praktisk del: Språk, matematikk, geometri, musikk og kunst.

Samlinger

 

Dette er utdanningen for pedagoger som arbeider, eller ønsker å arbeide, i montessoribarnehager.

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

warning Studieplanen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studieplanen for et tidligere kull.
Studieplan for 2024 høst

Studiemodell

warning Studiemodellen for "2025 høst" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studiemodellen for et tidligere kull.

Tilleggskrav

Studenter som skal delta i praksis må levere politiattest.

Opptakskrav

Godkjent lærerutdanning (minimum 180 studiepoeng) eller godkjent førskole-/barnehagelærerutdanning (180 studiepoeng), alternativt annen relevant utdanning (minimum 180 studiepoeng), hvorav minimum 60 studiepoeng må være fra ett undervisningsfag i grunnskolen.

I tillegg må du enten være ansatt i montessoribarnehage eller –skole, eller ha tilgang til montessorimateriell (se eget skjema).

Har du utdanning fra land utenfor Norden, må du dokumentere norsk og engelsk. I tillegg må du ha en godkjenning fra NOKUT eller UDIR som viser at du er kvalifisert for å bli ansatt som lærer i norsk grunnopplæring.

Det er kvoter for opptak til Montessoripedagogikk:
A: Søkere med godkjent lærerutdanning – 2/3 av plassene.
B. Førskole-/barnehagelærerutdanning - 1/3 av plassene.
C: Øvrige søkere – opptak kan kun gjøres dersom det er ledige plasser etter opptak fra gruppe A og B

Skjema for ansettelse i barnehage/skole skal fylles ut og lastes opp i SøknadsWeb.

Poenggrenser ved forrige opptak:

Alle
Alle kvalifiserte fikk tilbud om studieplass.

Har du spørsmål?