Om debattene
Bærekraftig helse- og omsorgstjeneste krever et velfungerende næringsliv. Leverandørene utvikler, leverer og vedlikeholder produkter og tjenester som bidrar til kvalitetsforbedring, økt mestring, innovasjon og reduserte kostnader. Helsenæringen spenner fra å bygge helsekompetanse til forebygging, diagnostisering, behandling og rehabilitering.
Kommuner og helseforetak utgjør det viktige «hjemmemarkedet» for helsenæringen. Selv om noen leverandører kun har kommunene som kunder, viser statistikken at implementering og oppskalering av helse- og velferdsteknologi i kommunene er begrenset. For mange bedrifter fungerer hjemmemarkedet som en viktig testarena for nye produkter og løsninger. Dette kan bidra til vekst i helsenæringen – en sektor som er prioritert for eksport.
USN samarbeider med regionale og nasjonale partnere om utvikling av hjemmemarkedet gjennom kapasitetsløftet CoTecH (samskapt helseteknologi), partnerskapet HelseHub og flere strategiske forskningsområder.
I denne debatten utforsker vi hvordan kommuner kan bidra til å styrke helsenæringen og samtidig fungere som utviklingspartnere og -arenaer
I panelet
Truls Vasvik (Ap), helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet
Ellen Cathrine Andersen, administrerende direktør i SensCom
Sudhir Sharma, kommunalsjef for hjemmetjenester og institusjoner i Drammen kommune
Anders Debes, direktør for medisin og helsefag i Vestre Viken HF
Lena Nymo Helli, administrerende direktør i Norway Health Tech
Ordstyrer: Førsteamanuensis Janne Dugstad ved USN
- Bemanning og kompetanse i fremtidens helsetjenester
Har helsetjenestene egentlig de nødvendige profesjonene, og hva vil være en bærekraftig oppgavedeling mellom ulike yrkesgrupper i helsevesenet? Det er bred enighet om at et bærekraftig helsevesen innebærer to viktige prinsipper: vi må forebygge mer for å reparere mindre, og vi må rekruttere og beholde kompetent personell.
Likevel er det uklart hvordan vi skal klare å endre pengebruken fra behandling til forebygging, og om dagens helsevesen har tilstrekkelig kompetanse til å ta forebyggende grep.
I denne debatten utforskes spørsmålene hvordan kan en ny profesjon av helse- og treningsfysiologer bidra til både forebygging og behandling av spesielt livsstilsrelaterte sykdommer og psykiske helseplager? Hvordan kan helsepersonell ivareta sin egen helse, velvære og balanse mellom jobb og familieliv i en sektor som står under stadig større press?
I panelet
Truls Vasvik (Ap), helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet
Kai Øivind Brenden, 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund
Pia C. Bing-Jonsson, rektor ved USN
Håvard Lorenzen, leder i Norsk forening for helse- og treningsfysiologer
Ordstyrer: Professor og nestleder for strategisk forskningsområde fremtidens helse- og velferdstjenester Solfrid Bratland-Sanda ved USN