Disputas: Neema Daniel Kaaya

Neema Daniel Kaaya disputerer for doktorgraden i markedsføringsledelse. Avhandlingen handler om å forstå nettverkene blant reisemålsselskaper i Norge, for å fremme bærekraft og robusthet hos aktører i reiselivsbransjen.


26 Feb

Praktisk informasjon

  • Dato: 26 februar 2025
  • Tid: kl. 10.00 - 15.00
  • Sted: Drammen, Auditorium A5508 og Zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Delta digitalt (Zoom)

     

    Program 

    Kl 10.00. Prøveforelesning: A critical perspective on sustainability in marketing

    Kl 12.00. Disputas: «Rollen til nettverk blant destinasjonsselskaper (DMOer) i å fremme destinasjoners bærekraft og resiliens: En studie med blandede metoder.»

    Bedømmelseskomite 

    • Førsteopponent: Professor Nigel Halpern, Høyskolen Kristiania
    • Andreopponent: Second examiner: Dr. Sabrina Seeler, West Coast University of Applied Science, Tyskland
    • Administrator: Professor Ingunn Elvekrok, USN Handelshøyskolen, Universitetet i Sørøst-Norge

    Veiledere

    • Hovedveileder: Professor Håvard Ness,  USN Handelshøyskolen, Universitetet i Sørøst-Norge
    • Medveileder: Professor Jarle Aarstad, Høgskulen på Vestlandet
Har du spørsmål?

Neema Daniel Kaaya skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge. 

Hun har fulgt doktorgradsprogrammet i markedsføringsledelse ved USN Handelshøyskolen

Alle interesserte ønskes velkommen til prøveforelesning og disputas.

Sammendrag

Denne avhandlingen tar sikte på å forstå interorganisatoriske nettverk blant destinasjonsselskaper (DMOer) i Norge, for å fremme bærekraften og resiliens til destinasjoner og destinasjonsaktører.

DMOer jobber for og representerer lokale destinasjonsaktører. DMOer former nettverk med andre DMOer, noe som muliggjør deling av ressurser og informasjon for å oppnå individuelle og kollektive mål.

Derfor reflekterer DMOenes engasjement i interorganisatoriske nettverk med andre DMOer tilgangen til, og delingen av, informasjon og ressurser som trengs for å potensielt fremme bærekraften og resiliens til destinasjoner og destinasjonsaktører.

I avhandlingen bruker jeg både en strukturell tilnærming til nettverket (ved å bruke kvantitative prosedyrer for å Bilde av Neema Kaaya til disputasmåle DMOer sin nettverksarkitektur og måle hvordan disse mønstrene påvirker destinasjoners sertifiseringsstatus som bærekraftige), og en relasjonell nettverkstilnærming (kvalitativt for å utforske hvordan DMOenes nettverksrelasjonsprosesser påvirker DMOene sin evne til å støtte lokale destinasjonsaktørers bærekraftspraksis og resiliens).
 

Gjennom disse empiriske studiene, med deltakere fra DMOer i Norge, viser denne forskningen:

  • DMOer sine direkte og indirekte nettverksbånd påvirker i hvilken grad DMOer oppnår bærekraftsertifisering fra både Innovasjon Norge og Miljøfyrtårn.

    Dessuten viser den at tette klynger i DMO-nettverket, dvs. i hvilken grad DMOenes direkte relasjoner også har en relasjon, er relatert til deres sertifiseringsstatus som bærekraftig hos Innovasjon Norge.
  • Den kvalitative studien viser at relasjonelle nettverksprosesser i DMO-nettverket påvirker destinasjonsaktørenes praksis for å utvikle bærekraft- og resiliens. Disse er:
  1. Gruppesertifisering - praksisen hvor flere DMOer oppnår bærekraftssertifisering i fellesskap.
  2. Bærekraftstrening og utvikling.
  3. Kunnskapsdeling og læring – påvirker både destinasjonsbedrifters bærekraft og resiliens.
  4. Imitasjon og spredning av beste praksis knyttet til bærekraft og resiliens.
  5. Målkongruens - innsats for å oppnå kompatible mål innen bærekraft og resiliens.

I tillegg viser den empiriske studien at offentlige interessenter og institusjonelle faktorer påvirker destinasjonsbedriftenes praksis for bærekraft og resiliens.

Funnene i denne avhandlingen gir verdifull innsikt i viktigheten av nettverksforbindelser for reiselivsaktører som DMOer, statlige interessenter, lokalsamfunn, lokale reiselivsleverandører, markedsforskere og ledere.

Funnene gir spesielt en dypere forståelse av DMO-til-DMO-nettverket og viser at andre reiselivsaktørers felles innsats med DMOene er avgjørende for å fremme bærekraft og resiliens og for å nå de felles målene for bærekraftig og resilient reisemålsutvikling.